Ekonomi İlk uzlaşma kara para yasasında gerçekleşti

İlk uzlaşma kara para yasasında gerçekleşti

09.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişiminin ardından siyasi partiler arasında başlayan diyalog süreci ilk somut sonucunu geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve ilk haline CHP’nin yoğun şekilde muhalefet ettiği kara paranın aklanmasına ilişkin hükmü de içeren kanun teklifinde verdi.

İlk uzlaşma kara para  yasasında gerçekleşti

Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazartesi günü gerçekleştirdiği zirvede ele alınan hüküm uyarınca Maliye Bakanı Naci Ağbal ile eski Maliye Bakanı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, 5 ayrı toplantı düzenleyerek teklifin kara paranın aklanmasını öngören 7. maddesinde ortak bir metin ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım’a sunulan son metne CHP’nin yüzde 80 oranında mutabık olduğu, ancak temel kaygılarının giderildiği bilgisi verildi. CHP, madde üzerindeki taleplerinden biri yerine gelmese de, en temel kaygılarının giderilmesiyle 7. maddenin ardından teklif üzerindeki muhalefet dozunu da azalttı.

Küçük de olsa vergi!

Alınan bilgilere göre Yıldırım’ın Kılıçdaroğlu’nu pazartesi günü CHP Genel Merkezi’nde yaptığı ziyarette Kılıçdaroğlu tarafından dile getirilen “kara paranın aklanması”na ilişkin hükmün geri çekilmesi ya da revize edilmesi gerektiği önerisi üzerine her iki lider Maliye Bakanı Naci Ağbal ile eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’i görevlendirmişti. Bu çerçevede, iki isim ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Ak Partili Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, beş ayrı toplantı yaparak maddenin uzlaşıyla çıkabilecek bir noktaya gelmesi için çaba sarf etti. Bu toplantılar sırasında Temizel, gelinen noktayı Kılıçdaroğlu ve CHP’nin Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleriyle paylaştı. Kritik taleplerin yerine getirilmesinin ardından Yıldırım’a verilen bilgide CHP’nin bu metin ile yüzde 80 oranında mutabık kaldığı, temel kaygılarının giderildiği bilgisi verildi. CHP’nin getirilen paradan küçük bir miktar da olsa vergi alınması ve böylece paranın kayıt altına alınmasını da kolaylaştıracağını belirttiği hükme Ak Parti itiraz etti. Ancak, gelen paranın soruşturulamayacağına yönelik hükmün esnetilmesi üzerine mutabık kalındı. Sağlanan mutabakatın ardından, teklifin sonraki maddelerinde CHP’nin muhalefet dozu da azaltıldı.

Haberin Devamı

Uzlaşı içinde yürüyecek

CHP’li Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Parlamentoda işlevsel bir uzlaşı yaşandı. Başbakan ve genel başkan seviyesindeki diyaloğun aşağı nasıl olumlu yansıdığını gösöteriyor. Demokrasinin, iktidar-muhalefet ilişkisinin uzlaşı içinde yürüyebileceği görülüyor” dedi.