Gündem İmam nikâhı kararının ardından şiddet çıktı

İmam nikâhı kararının ardından şiddet çıktı

11.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

AYM’nin imam nikâhı kıyanlara verilen cezayı iptal ettiği davanın resmi nikâhsız yaşadığı eşine şiddet uygulayan kocaya açıldığı öğrenildi...

İmam nikâhı kararının ardından şiddet çıktı

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) resmi nikah kıymadan imam nikahı kıydıran çiftlere ve bu nikahı kıyan din adamlarına ceza verilmesini iptal eden kararına yönelik eleştiriler sürerken, karara konu davanın “kadına karşı şiddet olayına” dayandığı ortaya çıktı.
Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Uzunark köyünde yaşayan M.S. ile H.E. adlı genç kadın, 28 Haziran 2013 tarihinde imam nikahı kıyarak evlendi. Ancak evlenmelerinden kısa süre sonra M.S, eşi H.E’yi dövmeye başladı. Aile içi şiddetin sürmesi üzerine H.E, 29 Ekim 2013’te jandarmayı arayarak şikâyetçi oldu. Eve gelen jandarma şikâyetçi ve zanlının kimliklerinde soyadlarının farklı olduğunu ve bekar göründüklerini fark etti. Jandarmanın sorusu üzerine çiftin imam nikahı ile evlendikleri ortaya çıktı.
Bunun üzerine jandarma, H.E. ve M.S.’nin yanı sıra imam nikahlarını kıydıran köy imamı N.S. hakkında Pasinler Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Savcılık, imam nikahı ile evlenen H.E. ve M.S hakkında TCK’nın 230. maddesinde düzenlenen “resmi evlenme olmaksızın evlenmenin dinsel törenini yaptırma” suçundan, imam N.S. hakkında ise imam nikahı kıyma suçundan dava açtı. Savcılık ayrıca koca M.S., hakkında da imam nikahlı eşine yönelik şiddet fiilleri için “yaralama” suçundan dava açtı.
Davaya bakan Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi’nin kadın hakimi Pınar Demir Yılmazel, sanık avukatlarının TCK’nın 230. maddesinin resmi nikahtan önce imam nikahı kıyılmasını suç olarak düzenleyen 5 ve 6. fıkralarının Anayasa’ya aykırı olduğu iddialarını “ciddi” bularak, bu maddelerin iptali istemiyle AYM’ye başvurdu. AYM de, 27 Mayıs 2015 tarihinde bu başvuruyu görüştü ve büyük tartışmalara neden olan iptal kararını verdi.

1 haftada 35 bin imza
AYM’nin iptal kararının gerekçesi yazılırken, Pasinler Asliye Ceza Mahkemesi’nde üç sanığın yargılandığı davaya dün devam edildi. Ancak dosya AYM’den dönmediği için duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
AYM kararının ardından change.org web sitesinde “Resmi nikâhsız evliliğe hayır de!” başlığı altında bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya bir hafta içinde 35 binin üzerinde imza desteği geldi.

Haberin Devamı

İptal kararı yürürlüğe girdi
Bu arada AYM’nin resmi nikah olmadan kıyılan imam nikahına verilen cezayı iptaline ilişkin kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gerekçeli kararda “nikahsız birlitkte yaşamaya ceza verilmemesine rağmen dini nikah kıydıranlara ceza verilmesinin” çelişki olduğu belirtildi.