Gündem İmamın evi karargâh oldu

İmamın evi karargâh oldu

25.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Jandarma Genel Komutanlığı’nın tam ortasında bulunan caminin operasyonda önemli kararların alındığı yerlerden biri olduğu ortaya çıktı. Tümgeneral Çetin ve Tuğgeneral Hacıoğlu’nun imamın evine sığındığı öğrenildi

İmamın evi karargâh oldu

15 Temmuz darbe girişiminde, Jandarma Genel Komutanlığı’nın darbeci askerler tarafından ele geçirilerek silahlı saldırı başlatılması üzerine Jandarma Harekat Komutanı Tümgeneral Arif Çetin, Jandarma Genel Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkan Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu beraberindeki bir grup askerle duruma müdahale etmek için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Jandarma Genel Komutanlığı’nın tam ortasında bulunan Hisarcıklıoğlu Beştepe Camii’sine geldi.

Tahliye edin uyarısı

Binadan açılan yoğun ateş nedeni ile camiinin imamı Hüseyin Özdemir’in evini sığınak ve karargah olarak kullandıkları öğrenildi. Evde yaşananları Milliyet’e anlatan Özdemir, uçakların alçak uçuşa başladığı sırada camide yatsı namazı kıldıklarını söyledi.

Bu sırada bir grup polisin apar topar camiden dışarı çıktığını belirten Özdemir, “Polisler cemaatin hemen tahliye edilmesi gerektiğini söylediler” dedi. Televizyondan köprülerin kapandığı ve Başbakan Binalı Yıldırım’ın bir grup askerin darbeye kalkıştığı yönündeki açıklamasını izledikten sonra ne olduğunu anladıklarını belirten Özdemir, şunları söyledi: “Gece 12.30 sularında kapı çalındı. Karşımda komutanlar ve 15 asker vardı. Asker misiniz polis misiniz diye sordum. Komutan da ‘Ben hem askerim hem polisim, yardımınıza ihtiyacımız var’ dedi. Eve almak istemedim. Arif Bey’in bunun üzerine, ‘Ben tanrı misafiriyim’ diye bir cümlesi oldu. O zaman geçtiler içeri” dedi.

‘Önce darbeci sandım’

İmamın evi karargâh oldu


Eve gelen komutanların telefonla yaptığı görüşmelerde, “İki saate bitecekti neden bitmedi?” yönünde cümleler kurmasından şüphelenen Özdemir, askerlerden sonra kapıyı Özel Harekat polislerinin çaldığını ve polislerinde darbecilere destek verdiğini düşünmeye başladığını anlattı. İstanbul Valisi ile 1. Ordu Komutanı’nın televizyon kanallarına darbeye karşı olduklarına yönelik açıklamalarını izleyen Arif Çetin’nin yanında bulunan Tuğgeneral Hacıoğlu’na, “Biz niye bağlanmıyoruz televizyona” dediğini ifade eden Özdemir, “Arif Bey’in televizyondan yaptığı açıklamalar sonrasında darbe karşıtı olduklarını anladım” dedi. Jandarma Genel Komutanlığı’nı ele geçiren darbeciler askeri birliklere mesaj çekerek darbeye karşı gelen vali, kaymakam, emniyet müdürü ve herkesin tutuklanması talimatı verilmediğini söyleyen Özdemir, şunları kaydetti:

‘Kendimizi deşifre ettik’

“Telefonda Jandarma Genel Komutanlığı’na hakim olamadıklarını, komutanlığın yanındaki camide mevzi aldıklarını harekatı buradan yönettiklerini söyledi. Fakat 5 dakika sonra, ‘Eyvah kendimizi deşifre ettik’ dedi. Akıncı üssünden bir uçak kalkmış buraya doğru geliyor, camiyi bombalayacaklar dedi. Sonra Yenikent tarafında bir uçağın düşürüldüğü söylendi tehlike geçti denildi.”

Haberin Devamı

‘Ülke temizlensin biz evi temizleriz’

Komutanlara ve askerlere sabah kahvaltı hazırladıklarını anlatan Özdemir, “Komutan bize ‘Evinde ne varsa yenileyeyim’ dedi. Bende ülke temizlensin biz evimizi temizleriz” dediğini anlattı. Tümgeneral Arif Çetin ile Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu’nun saat 15.00’a doğru genel bir değerlendirme yaptıktan sonra evden ayrıldığını ifade eden Özdemir, “Bir komutan yanında bir heyetle geldi. Komutanlar, ‘Cami bizim şerefimizdir. Siz bize ev sahipliği yaptınız, burayı karargah olarak kullandık. Biz burayı inşa edeceğiz’ dediler. Karşılıklı teşekkür ederek ayrıldık. Anlatılmaz yaşanır derler ya biz o gece böyle bir şeyi yaşadık” diye konuştu.

Huduti Paşa Düzce cezaevinde

Darbe girişimde tutuklanan aralarında 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin de bulunduğu dört general Düzce’nin Çilimli ilçesinde bulunan T Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

15 Temmuz akşamı FETÖ üyeleri tarafından yapıldığı iddia edilen darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 2’inci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2’inci Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, 7’inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Alık, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez tutuklandı. Tutuklanan generaller gece saatlerinde karayoluyla yoğun güvenlik önlemleri altında Çilimli T Tipi Cezaevi’ne nakledildi.

Öztürk’ün damadı lojmanda yakalanmış

FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin soruşturmanın şüphelilerinden, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün damadı Yarbay Hakan Karakuş’un, 15 Temmuz gecesi bombardımana katıldığı belirtilen Pilot Yarbay Mustafa Azimetli ile birlikte saklandığı Akıncı Hava Lojmanları’nda gözaltına alındığı bildirildi.

Öte yandan Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndaki aramalarda, darbe girişimi gecesi bombardımanda kullanılan uçakları koordine ettiği belirtilen 141. Filo Komutanı Pilot Hakan Karakuş ve bombardımana katıldığı bildirilen 143. Filo Komutanı Pilot Yarbay Mustafa Azimetli’nin saklandıkları evlerde yapılan arama çalışmaları da devam ediyor. Aramalarda, şüphelilerin evlerinde 1 dolarlık banknotlar ve örgütsel doküman niteliğinde dijital kayıtların bulunduğu kaydedildi.