İndirimlere Hazır mıyız?

Hepimiz alışveriş çılgını olduk çıktık. Efsane Cuma indirimi, uzun gece indirimi, yılbaşı indirimi, sevgililer günü indirimi, anneler günü indirimi.... Arada atladıklarım ya da önümüzdeki yıl için yeni gün keşifleri de yapılıyordur muhtemelen. Mağazaların camları, reklamlar, anonslar da indirim diye bağırıyor. Öyle ki insan ihtiyacı olmasa bile "evet evet indirim ne de olsa" diye göz atarken bir bakmışsınız kredi kartı almış başını indirimin peşinden gitmiş. Tutabilene aşk olsun. Her yer öyle davetkâr ki bu indirimlerle alışveriş yapmak için oturup ayrıca mesai harcamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Ekonomide altın anahtar talep-arz meselesidir. Biz ne kadar tasarruf diye bağırsak da birileri bu talep ve arz meselesi için kafa patlatıyor ve tüketiciyi nereden yakalayacağını da çok iyi biliyor. Geçenlerde ünlü bir firmada çalışan arkadaşımla da bu konuyu konuşurken bana şöyle söyledi, "Esasında indirim yok, yüksek gösterilen etiketler tekrar farklı şekilde gösterilerek indirim varmış gibi bir algı oluşturuluyor." Aslında bu taktik yıllardır devam ediyor. Neyse ki artık herkes daha bilinçli.

Peki, Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Öncelikle bütçeyi kontrol edin. Gelişi güzel harcamayın. Miktarı belirleyin ve ona göre hareket edin. Ya da özel günlerde harcamak için kenara koyduğunuz birikim varsa onu harcamanız finansal durumunuzu sarsmayacaktır.

Her şeyin dört dörtlük olmasını istemeden alışveriş yapın. Örneğin, hesabınızda olmayan bir şeyi çok beğendiniz, bunu almak için diğer alacağınız şeylerden birini eksiltin.

Yılbaşı gibi günlerde özellikle hanımlar için en önemli şey: Kıyafet ve tamamlayıcı aksesuarlar. Alışverişten önce dolabı kontrol etmeli, daha önce kimsenin görmediği bir kıyafetiniz olabilir. Modası da geçebilir. Ancak gardırobunuzdaki daha önce aldığınız kıyafet, ufak bir aksesuar ve dokunuşla alacağınız yeni elbiseden çok daha güzel olabilir.

Ev işleri, hazırlıklar, iş hayatı vs. kıyafet seçmeye vakit kalmadı diyelim. Arkadaşınızla yahut yakınınızla değiş tokuş yapabilirsiniz. Yurt dışında da oldukça tercih edilen bir uygulamadır bu.

Haberin Devamı

İndirim diye bağıran alışveriş merkezlerine kendinizi kaptırmayın. Sonuçta şunu unutmayın: "Hiçbir mağaza indirimi sizin için yapmıyor, mutlaka kârı olduğu için yapıyor." Her ne kadar "yılda bir kez bu indirim" geliyor diye bizi etkilemeye çalışsalar da koca bir yalan. Her yılın belli günlerde yapılan klasik indirimlerdir.

Heyecana kapılıp ürünlerin garantisini ve değiştirme durumlarını sormayı unutmayın. Mağazaların bu günlerde tek derdi hedeflediği satış rakamlarına ulaşmaktır. Memnuniyete çok dikkat edilmez böyle günlerde.

Özellikle iş yerlerinde katıldığınız çekilişler de gereksiz yere pahalı hediyeler almaktan kaçının. Ya da hediye aldığınız kişinin neye ihtiyacı olup olmadığı noktasında küçük araştırma yapmak buna ayırdığınız vakti azaltacaktır.

Bazı kampanyalarda yalancı indirimler yapıldığını da aklınızdan çıkarmayın. Tespit ettiklerinizi Ticaret Bakanlığı’na ve Alo 175’e bildirin. Haksız Fiyat Artırımı mobil uygulaması üzerinden internet yoluyla da şikâyet edin ki bu firmalara gereken cezalar uygulansın.

Haberin Devamı