Hamilelik Hazırlığı İnfertilite nedir?

İnfertilite nedir?

15.09.2017 - 17:59 | Son Güncellenme:

En yaygın infertilite belirtisi ortalama 1 yıl boyunca korunmasız birliktelik olmasına rağmen gebelik sağlanamamasıdır. İnfertilite (kısırlık) sadece kadınlarda mı görülür, infertilite ne kadar sık rastlanan bir durum, erkeklerde infertilite nedenleri nelerdir sorularını yanıtlıyoruz.

İnfertilite nedir

Günümüzde bir çok toplumda ortak görünen sorunlardan biri de infertilitedir. Hamilelik sağlansa da düşük ya da ölü doğum gerçekleşiyorsa bu da infertilite olarak görülmekte. Kadınlara ve erkeklere yönelik ayrı tedaviler söz konusu. İyi haber ise çoğu çift infertilite tedavisinden sonuç alarak bebek sahibi oluyor.

Haberin Devamı

İnfertilitenin kaynağına göre operasyon, ilaç ile tedavi, ya da beslenmede yapılan ufak değişiklikler ile tedavi sağlanabiliyor.

İnfertilite sadece kadınlarda mı görülür?

Hayır. Erkekler de kadınlarda da infertilite görülebilir. Araştırmalar infertilite sorununun erkeklere oranla sadece ufak bir farkla kadınlarda daha sık görüldüğünü gösteriyor.

İnfertilite nedir ve nasıl tedavi edilir?

İnfertilite genellikle üreme fonksiyonunun gerçekleştirilememesi olarak tanımlanır. İnfertilite, yani istenildiği halde çocuk sahibi olamama bir çok toplumda karşılaşılan bir sorundur. Neyse ki infertilite tedavileri oldukça gelişmiş durumda. İnfertilite tedavileri sorunun kaynağına göre değişmekte.


Kadınlarda infertilite nedenleri:

Haberin Devamı

-Yaş. Günümüzde birçok kadın bebek sahibi olmak için 30-40 yaşlarını bekliyor. 35 yaşından büyük kadınların 3'te 1'i hamile kalmakta zorluk çekiyor.

-Yumurtalıkların yumurta salımında zorluk.

-Yumurtaların yeterince sağlıklı olmaması.

-Aşırı alkol ve ya sigara kullanımı.

-Aşırı kilo alımı ve kaybı.

-Yoğun fiziksel ya da ruhsal stres

-Birden fazla düşük yapmak.

-Tüplerin tıkalı olması.

Erkeklerde infertilite nedenleri:

-Sperm kalitesinde ve ya sayısında azalma olması.

-Aşırı alkol ve ya sigara kullanımı.

-Testis damarların geniş olması.

-Testislere ısı artışının sperm şeklini bozması.

-Diyabet, iltihap gibi sağlık sorunları.

PembeNar

Yazarlar