Ekonomi ingiliz baharı piyasayı gazladı

ingiliz baharı piyasayı gazladı

21.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de 23 Haziran’daki referandumda AB’de kalma yönünde bir karar çıkacağı beklentisinin ağır basması piyasalarda risk iştahını artırdı. Dolar 2.89 TL’yi gördü, borsa yüzde 2.77 yükseldi

ingiliz baharı piyasayı gazladı

İngiltere’de Avrupa Birliği’nde (AB) kalma yanlısı kampanyanın ivme kazandığı yönündeki anketlerin global bazda iyimserliğe neden olmasıyla küresel risk iştahındaki artışa paralel dolar/TL düşüşe geçti, borsa fırladı.
Cuma günü 2.9280, dün sabah 2.9075 seviyesinde olan dolar/TL, 10 Haziran’dan bu yana en düşük olan 2.8958’e kadar geriledikten sonra 2.9014 seviyesinde seyretti. BIST-100 ise günü yüzde 2.77 yükselişle 77.523 puanda tamamlarken bankacılık endeksi yüzde 3.19 yükseldi. İngiltere’de 23 Haziran’da gerçekleşecek referandum öncesinde hafta sonu açıklanan anketlere göre AB’de kalma yanlısı kampanya hız kazanıyor.

Gözler Merkez’de...

Reuters’a konuşan bankacılar Merkez Bankası’nın bugünkü faiz toplantısı ve İngiltere’nin AB’den ayrılma ya da kalma
referandumun izleneceği bu hafta piyasalarda dalgalanma görülebileceğini belirtiyor.
Referandum dışarıda bırakıldığında enflasyon ve TL’deki seyir ile Fed’in faiz artırmada aceleci olmayacağını ortaya koyması nedeniyle yurtiçi ve küresel ortamın Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesi için uygun bir ortam sunduğu belirtiliyor. Buna göre, yıllık enflasyonun son 3 yılın en düşük seviyelerinde kalmaya devam etmesi, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarında acele etmeyeceği beklentisi ve hükümetin düşük faiz çağrıları ile Merkez Bankası’nın Haziran ayı Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugünkü toplantısında koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirimlerine devam edebileceği belirtiliyor. Piyasalar ayrıca bugün Fed Başkanı Janet Yellen’ın konuşmasını izleyecek.

OTOMOTİV COŞTU

İngiltere’de, Avrupa Birliği içinde kalma yanlılarının fazlalaşması Avrupa borsaları öncülüğünde küresel alımlara neden olurken artan risk iştahıyla BIST-100 endeksi de güçlü yükseldi. BIST-100 günü yüzde 2.77 yükselişle kapattı.
Endekste, İngiltere’ye önemli ihracatı bulunan Ford Otosan ve Tofaş gibi otomotiv hisseleri de geçen haftaki satışların ardından gelen tepki alımlarıyla sert yükseldi. Ford Otosan hisseleri dün günü yüzde 4.55 yükselişle, Tofaş yüzde 6.6 primle tamamlarken bu hisselerden destek bulan Doğuş Otomotiv de yüzde 2.84 yükselişle kapandı.

Haberin Devamı

Yeni yatırımcı geldi

Reuters’a, Türk otomotiv sanayi için İngiltere’nin önemli bir pazar olduğunu belirten Deniz Yatırım Otomotiv Analisti Selim Kunter, “Aslında geçen hafta satışlar biraz abartılmıştı. Şimdi Brexit endişelerinin hafiflemesiyle o satışların tepki alımı oldu” dedi. TEB Yatırım Otomotiv Analisti Toygun Onaran da, “Yükselişin bir sebebi, Brexit ihtimalinin azalmasından İngiltere’ye ihracatı olan şirketlerin olumlu etkileneceği yönünde. Faizlerdeki düşüş trendi ve TL’nin değer kazanıyor olması tüketici güvenini olumlu etkiliyor, dolayısıyla yurtiçi otomotiv talebini destekler nitelikte.
Ayrıca bugün yabancı kurumların otomotiv hisselerinde alıcı yönünde ağırlıklı olduğunu görüyoruz, dolayısıyla yeni yatırımcı geliyor diyebiliriz” dedi.