The Others İngiliz Bakan’dan çok çarpıcı açıklama: 'Kıbrıs ikiye ayrılmalı'

İngiliz Bakan’dan çok çarpıcı açıklama: 'Kıbrıs ikiye ayrılmalı'

18.02.2017 - 11:54 | Son Güncellenme:

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, "Kıbrıs'ın ikiye ayrılması konusunu değerlendirmesi lazım. İnsanlar hemen 'Bunu  yapamazsınız' diyorlar. Dünyanın birçok yerinde yapılmış olan bir şey" dedi

İngiliz Bakan’dan çok çarpıcı açıklama: Kıbrıs ikiye ayrılmalı

İngiliz Bakan’dan çok çarpıcı açıklama: Kıbrıs ikiye ayrılmalı

Haberin Devamı

İSTANBUL AA
Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, "Kıbrıs'ın AB'ye üye olmasına izin vererek büyük bir hata yaptık. Bu durum Rumların eline daha çok kart verdi." dedi. Straw, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen Dünya Turizm Forumunda, Türkiye'nin bir dönem mesafe anlamında İngiltere için çok uzak bir ülke olduğunu, turizmin insanların birbirlerine yönelik algılarını geliştirmelerine yardımcı olduğunu dile getirdi. Davetlilerin sorularını da yanıtlayan Straw, Kıbrıs'taki barış görüşmeleri hakkında yöneltilen soru üzerine, şunları kaydetti:

'KKTC'de seviliyorum'

"Kıbrıs'la ilgili görüşlerim KKTC'de beni daha sevilen biri haline getiriyor. Güney Kıbrıs için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Kıbrıs'ın AB'ye olmasına izin vererek büyük bir hata yaptık. 2004'te yaşandı bu. Papadopulos yönetiminde Kıbrıslı Rumlar için böyle bir karar verdiler. Bu durum Rumların eline daha çok kart verdi. Statükoyu değiştirmekle ilgili istekleri de azaldı. Barış görüşmelerinde ılımlı liderlerin olması her zaman fayda sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Çarpıcı bir öneri

"Barış görüşmelerinin yeniden başlamasını umut ediyorum. Uluslararası camianın Kıbrıs'ın ikiye ayrılması konusunu değerlendirmesi lazım. İnsanlar hemen 'Bunu yapamazsınız' diyorlar. Dünyanın birçok yerinde yapılmış olan bir şey. Uluslararası camia Kıbrıslı Rumlara net bir şey söylemeli. 'Görüşmelere başlamazsanız uluslararası camia bu bölünmeyi onaylayacak.' Belki böyle bir şey söylenirse görüşmeler daha hızlı başlayabilir."