Dünya İngiliz basını: Hollanda Başbakanı'nın hamlesi dikkatsizceydi

İngiliz basını: Hollanda Başbakanı'nın hamlesi dikkatsizceydi

13.03.2017 - 15:58 | Son Güncellenme:

The Times gazetesi, "Mark Rutte, seçime birkaç gün kala aşırı sağcı Wilders'e olan desteği dağıtmayı hedefliyordu. İki siyasetçinin partileri başa baş bir yarış içinde. Üzücü bir şekilde, Türklere sert davranabileceğini göstermek isteyen Rutte, dikkatsizce hamlesi nedeniyle Wilders'in kampanyalarına itibar sağlamış oldu" diye yazdı.

İngiliz basını: Hollanda Başbakanının hamlesi dikkatsizceydi

Türkiye ile Hollanda arasında artan diplomatik gerilim İngiliz basınında da geniş yer buldu.

Haberin Devamı

The Daily Telegraph gazetesinin dünya haberleri sayfasının manşetinde Venetia Rainey ve Rory Mullholland imzalı haberde, Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders'in Rotterdam'daki mitingin iptal edilmesi için haftalardır çağrı yaptığı hatırlatıldı. Haberde, mitingin iptal edilmesinin Wilders'in hanesine yazıldığı belirtildi.

Wilders'in Twitter'daki "Hollanda'da beşinci kol faaliyeti yürütülüyor ve bu yok edilmeli. Eğer başka ülkeye ait hissediyorsanız oraya gidin" paylaşımına yer veren gazete, Fransa'nın sağduyu çağrısı yaptığını yazdı. Gazeteye konuşan Clingendael düşünce kuruluşundan Kees Elenbaas, hafta sonu Hollanda'da yaşananlarda Geert Wilders'in büyük payı olduğunu söyledi.

Gazetenin konuyla ilgili yazdığı editöryal makalede ise şu ifadeler yer aldı:

Haberin Devamı

"Hollanda'da Çarşamba günü gerçekleşecek genel seçim Avrupa'da yükseldiği düşünülen popülizmin bu yılki ilk testi olacak. Tartışmalı figür Geert Wilders'in liderliğinde göç karşıtı Özgürlük Partisi'nin seçimi birinci sırada bitirmesi bekleniyor.

Fakat diğer partilerin Wilders ile koalisyon yapmayı reddetmesi nedeniyle parti büyük ihtimalle koalisyonda yer alamayacak.

Bu durum Hollanda'nın ihtiyaç duymadığı yeni bir seçim tetikleyebilir. Mevcut seçim kampanyası Avrupa liberalizminin kalesi olan ülkede göçün etkileri hakkındaki tartışmalar nedeniyle büyük kutuplaşmalara yol açtı. Böyle bir anda ülkenin en son ihtiyaç duyduğu şey ise Türk siyasetinin müdahalesi nedeniyle bu gerilimin alevlendirilmesiydi."

'Rutte Wilders'e itibar sağladı'

Konuyu başyazısında işleyen The Times gazetesinde Bruno Waterfield ve Adam Sage imzalı makalede, "Hollanda'daki genel seçimde aşırı sağın yükselişi ana akım partilerin manevralarıyla engellenemez" denildi.

Makalede, şu ifadeler yer aldı:

"Muhafazakar Hollanda Başbakanı Mark Rutte, seçime birkaç gün kala aşırı sağcı Geert Wilders'e olan desteği dağıtmayı hedefliyordu. İki siyasetçinin partileri başa baş bir yarış içinde. Üzücü bir şekilde, Türklere sert davranabileceğini göstermek isteyen Rutte, dikkatsizce hamlesi nedeniyle Wilders'in kampanyalarına itibar sağlamış oldu."

Haberin Devamı

Gazetenin muhabirlerinden Hannah Lucinda Smith de "Avrupa'daki Türkler Erdoğan'ın zaferi için önemli" başlıklı yazısında referandumun '94 yıllık Türkiye tarihindeki en büyük devrimi' gerçekleştirmeyi amaçladığını aktardı.