Gündem İngiliz Royal Court’tan oyun yazarlığı atölyesi

İngiliz Royal Court’tan oyun yazarlığı atölyesi

11.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiliz ulusal tiyatrolarından Royal Court, British Council işbirliğiyle İstanbul’da oyun yazarları için bir atölye düzenledi

İngiliz Royal Court’tan  oyun yazarlığı atölyesi

İngiltere’nin ulusal tiyatrolarından Royal Court, dünyanın en saygın gazetelerinden New York Times’a göre ‘Avrupa’nın en önemli tiyatrosu.’ Royal Court’u İstanbul’a getiren ise British Council ile beraber oyun yazarları için düzenlediği atölye. Bir yıl önce başlayan ‘Oyun Yazarlığı Atölye Çalışma Programı’ kapsamında Royal Court’tan gelen önemli isimler ve 100 başvuru arasından seçilen oyun yazarları, geçen hafta üçüncü kez bir araya geldi.
Yazarların Türkçe, Kürtçe ve Farsça yazdığı eserler, DOT Tiyatro’nun oyuncuları tarafından geçen cumartesi günü sahnelendi. İngiliz oyun yazarı Mark Ravenhill ve Zinnie Harris ile Royal Court’un Uluslararası Koordinatorü Richard Twyman’ın atölyeye katılan oyun yazarlarına ve DOT oyuncularına yardımcı olduğu provalarda ise İngilizce, Türkçe, Kürtçe ve Farsça dilleri bir aradaydı. Twyman’ın deyimiyle ‘eğlenceli bir engel olan’ dil, çevirmenlerin de yardımıyla yaratım sürecine aracılık etti.

Standartlar yüksek
Royal Court’un Uluslararası Koordinatorü Twyman, Filistin, Hindistan, Zimbabwe, Güney Afrika ve Lübnan gibi dünyanın 80 farklı ülkesinde düzenledikleri atölyeler ile ilgili olarak, “Birinci amacı Royal Court’un kurucusu George Devine’in amacıyla örtüşüyor: Tiyatronun kamuya hizmet vermesi, farklı ve yeni oyunlar sunması. Dünyanın farklı yerlerinden genç seslerin gelişmesine bilinçli bir önem veriyoruz. Çalıştığımız çoğu ülkede yazarlar tiyatroda sadece yazarlık yapmıyor, yönetmen ya da oyuncu da olmak zorundalar; bu Royal Court’ta olmayan bir şey. Bu atölyeler sayesinde sadece yazar olarak kendilerine odaklanabiliyorlar” dedi.
Atölye katılımcılarından, Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları araştırma görevlisi Erdem Avşar ise diğer yazarların yaratım sürecini takip etmenin yararlı olduğunu vurguluyor.