Gündem İngilizce okuyanın kazancı daha fazla

İngilizce okuyanın kazancı daha fazla

28.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İktisat ve işletme mezunlarıyla yapılan araştırmaya göre İngilizce bölümden mezun olanların ortalama ücretleri, Türkçe bölümlerden mezun olanlardan yüzde 20 fazla...

İngilizce okuyanın kazancı daha fazla

Anadolu Üniversitesinden Doç. Dr. Yılmaz Kılıçaslan, Bülent Ecevit Üniversitesinden Dr. Zeynep Başak, İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Taşdemir ve Dokuz Eylül Üniversitesinden Dr. Yeşim Üçdoğruk Gürel, “Eğitim Dili Olarak İngilizcenin Okuldan-İşe Geçişe ve Kazanca Etkisi” isimli bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya TÜBİTAK da destek verdi. İngilizce ve Türkçe iktisat-işletme mezunları ile yapılan anket çalışması şu sonuçları ortaya koydu:

Haberin Devamı

- Üniversite eğitimi süresince staj yapmış olanlar ile ücret karşılığı herhangi bir işte çalışmış olanlar, ilk işlerine girme konusunda daha avantajlı.

- Üniversite genel not ortalamasının mezuniyet sonrası ilk işe geçiş üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamadı.

- İktisat bölümünden mezun olanların, işletme bölümü mezunlarına göre ilk işe girmeleri daha uzun sürede oluyor.

- Üniversite sonrası eğitime devam etmiş olanların ilk işlerine girme olasılıkları, üniversite mezuniyeti sonrası öğrenciliği devam etmeyenlere göre anlamlı olarak daha düşük…

İngilizce okuyan avantajlı

- Ailevi değişkenlerin (ebeveynlerin en yüksek eğitim düzeyi ve meslek düzeyinin), üniversite mezuniyeti sonrası ilk işe giriş üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmedi. Bu bulgu, kişinin iş bulmasındaki ailevi etkilerin, üniversite eğitimi ile sona erdiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

- İngilizce bölümden mezun olanların ortalama ücretlerinin Türkçe bölümlerden mezun olanların ücretinden yaklaşık olarak yüzde 20 fazla olduğu tespit edildi.

- Her ne kadar Erasmus programı ile yurtdışına gitmenin okuldan işe geçiş üzerinde anlamlı bir etkisi olmasa da üniversitede Erasmus programı ile yurtdışına gidenlerin, gitmeyen öğrencilerden daha fazla ücret elde ettikleri görüldü.

- İlave 1 yıllık deneyimin ücretleri yaklaşık olarak yüzde 10 arttırdığı bulunurken; yüksek lisans mezunu olmanın da ücretleri anlamlı olarak yükselttiği tespit edildi.

3 mezundan biri ne işte ne okulda

TOBB ETÜ SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye’de üniversite mezunu gençler arasında ne işte ne okulda olma oranlarının yüzde 30’larda seyrettiğine dikkat çekerek, “Üniversite mezuniyetinden sonra hızlı bir şekilde işe girişte, İngilizce eğitim alınsa bile sıkıntılar var. Süre 1 yıldan fazlaya uzuyor. Ancak İngilizce eğitim veren bölümlerden mezun olmanın, mezuniyet sonrasında iş bulma süresini yüzde 20’den fazla kısalttığını görebiliyoruz” diye konuştu. Araştırmaya göre Türkiye’de (KKTC dahil) toplam 113 üniversitede 236 iktisat lisans programı bulunuyor. Bu programların 47’si iktisatı İngilizce öğretiyor.