Dünya İngiltere Başbakanı May'in başdanışmanları istifa etti

İngiltere Başbakanı May'in başdanışmanları istifa etti

10.06.2017 - 17:55 | Son Güncellenme:

Erken seçimde tarihi bir hezimet yaşayan İngiltere Başbakanı'nın başdanışmanları, bozgunun sorumluluğunu üstlendi. İngilizlerin 'bunaklık vergisi' benzetmesi yaparak alaya aldığı önerinin arkasındaki başdanışman, pişmanlık duyduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Mayin başdanışmanları istifa etti

İngiltere'deki erken genel seçimde Muhafazakar Parti'nin çoğunluğu kaybetmesiyle, Başbakan Theresa May'in iki başdanışmanı istifasını sundu.

Haberin Devamı

May'in başdanışmanı Nick Timothy, yazılı açıklamayla görevini bıraktığını duyurdu. Muhafazakar Parti'nin seçim beyannamesine gelen eleştirileri kabul ettiğini belirten Timothy, sorumluluğu üstlendiğini söyledi.

İngilizlerin 'bunaklık vergisi' adını vererek alaya aldığı, emeklilerin mülklerine el koyacak düzenlemenin arkasındaki isim Nick Timothy'di. Timothy, özellikle yaşlı seçmenin oylarını etkileyen vaat için pişmanlık duyduğunu aktardı.

Muhafazakar Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan birçok madde çok tartışıldı ancak en çok tepkiyi emeklileri hedefleyen düzenleme aldı. Parti, 100 bin sterlinin üzerinde varlığı bulunan emeklilerin kendi sosyal bakım ücretlerini ödemesini öngören bir yasal düzenlemeye gideceğini açıklamıştı. Bir evin ortalama değerinin 200 bin sterlin olduğu İngiltere'de bu tutar, evi olan her emekli için ciddi bir ek yük oluşması anlamına geliyordu.

Haberin Devamı

Bir diğer başdanışman Fiona Hill de yazılı açıklamayla istifasını ilan etti.

Kraliçe'den dün hükümet kurmak için izin alan Başbakan May ise, Kuzey İrlanda merkezli Demokratik Birlik Partisi (DUP) ile koalisyon pazarlığı yapıyor. May'in hedefi, kurulacak azınlık hükümetine DUP'un desteğini almak.

Defalarca ülkenin erken seçime gitmeyeceğini ilan eden İngiltere Başbakanı, 18 Nisan'da sürpriz yapıp seçim kararını açıklamıştı. Brexit müzakereleri öncesi gücünü artırmayı hedefleyen May, ilk haftalarda kamuoyu yoklamalarında açık favoriydi. Ancak tablo giderek değişti, 9 Haziran sabahına gelindiğinde sonuç kelimenin tam anlamıyla bir bozguna dönüştü. May'in lideri olduğu Muhafazakar Parti, bırakın milletvekili sayısını artırmayı elindeki 330 sandalyenin 12'sini kaybetti.

318 milletvekili kazanan Muhafazakar Parti, DUP'un 10 milletvekiliyle 326 sınırını aşıyor.