Dünya İngiltere'de teröristlere karşı çocuk ajan skandalı

İngiltere'de teröristlere karşı çocuk ajan skandalı

21.07.2018 - 10:46 | Son Güncellenme:

Gizli servis ve polisin çocukları terör örgütlerine karşı ajan olarak kullanması, ülkeyi sarstı. Operasyonlarda görev alan çocukların bazıları 16 yaşından küçük.

İngilterede teröristlere karşı çocuk ajan skandalı

İngiltere'de güvenlik birimlerinin çocukları teröristlere ve çetelere karşı yapılan operasyonlarda ajan olarak kullandığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İngiltere parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarası'nın yayımladığı raporda, Londra yönetiminin polislere bu konuda daha fazla yetki vermeyi planladığı belirtiliyor.

Operasyonlarda görev alan ajan çocuklardan bazıları 16 yaşından küçük. Raporda çocukların ajan olarak kullanma süresinin 1 aydan 4 aya yükseltilmesinin talebiyle ilgili kaygılar dile getiriliyor. Raporu hazırlayan Tali Yasama Denetim Komisyonu Başkanı Lord David Trefgame, uygulamayı eleştirdi: "Bir genci uzun süre gizli bir operasyonda kullanmanın zihni ve fiziki sağlığını riske sokmasından kaygı duyuyoruz."

İçişleri Bakanlığı uygulamayı savunuyor

İngiltere İçişleri Bakanlığı çocukların sadece bilgi toplamadığını, aynı zamanda çeşitli istihbarat teşkilatları tarafından da kullanıldığını kaydetti. Operasyonlarda çok az çocuğun görev aldığını belirten İçişleri Bakanlığı, "çok nadiren ve sadece gerekli olduğu zamanlarda terör şüphelileri ve hükümlü suçlularla ilgili bilgi almak için farklı bir yol olmadığı durumlarda" bu yönteme başvurulduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Çocuklar piyon olarak kullanılıyor

Polisin çete üyesi çocukları yakaladıktan sonra aynı örgüte ajan olarak yerleştirdiği iddia ediliyor. Güvenlik politikaları alanında çalışan insan hakları örgütü Hak İzleme, Londra yönetimine çocukların piyon olarak kullanıldığı eleştirisini yöneltti. Örgüt, İngiliz hükümetinin çocuk ajan uygulamasıyla insan hakları alanındaki yükümlülüğünü çiğnediğini kaydetti.

Kaynak: Euronews