Teknoloji İngiltere hükümeti: 'WhatsApp mesajlarını istihbarat servisleri okuyabilmeli'

İngiltere hükümeti: 'WhatsApp mesajlarını istihbarat servisleri okuyabilmeli'

27.03.2017 - 14:12 | Son Güncellenme:

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, WhatsApp ve diğer kriptolu mobil mesajlaşma uygulamalarına istihbarat servislerinin erişimi olması gerektiğini söyledi.

İngiltere hükümeti: WhatsApp mesajlarını istihbarat servisleri okuyabilmeli

Londra'da parlamento önünde bu hafta gerçekleştirilen ve saldırgan dahil dört kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyla ilgili olarak BBC'nin sorularını yanıtlayan Rudd, bu hafta teknoloji şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geleceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Rudd, Masood'un saldırıdan iki dakika önce WhatsApp'a girdiğini tespit ettiklerini söyledi. Whatsapp'ın bir sözcüsü, "saldırıdan dehşete düştüklerini" belirterek yetkililerle işbirliği yaptıklarını açıkladı. Amber Rudd, "Eskiden, yasal yollardan, mahkeme emriyle birinin ne yaptığını öğrenmek için buharla zarf açılır, ya da telefonu dinlenirdi. Şimdi de istihbarat servislerimizin kriptolu WhatsApp mesajlarına erişimi olmalı." dedi.

Uçtan uca şifreli mesaj imkanı sunan şirketlerden, istihbarat birimlerinin bu mesajları görebilmesi için yardım etmesini isteyen Rudd "Teröristlerin gizlenmesi için herhangi bir yerin bulunması kabul edilemez. WhatsApp ve benzeri hizmet sunan diğer şirketlerden bu konu hakkında emin olmamız gerekiyor." dedi.

Haberin Devamı

WhatsApp'tan gönderilen mesajlar, sızılması durumunda, kriptolu olduğu için istihbarat kuruluşları ve Whatsapp dahil kimse tarafından okunamıyor. Bu nedenle Masood'un saldırıdan önce mesajlaştıysa bile mesajlarının içeriğini bilmenin mümkün olmadığı belirtiliyor.