Konut İnşaat güven endeksi azaldı

İnşaat güven endeksi azaldı

25.08.2015 - 12:27 | Son Güncellenme:

İnşaat güven endeksi yüzde 0,7 azaldı.

İnşaat güven endeksi azaldı

Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,7, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,6, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 0,7 azaldı.

Haberin Devamı

82,70'ten 82,10'a düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2015 Sektörel Güven Endeksleri’ni açıkladı. Buna göre; mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Temmuz ayında 101,37 iken, Ağustos ayında 100,65 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; gelecek üç aylık dönemde ’hizmetlere olan talebin’ artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde ’iş durumunun’ iyileştiğini ve son üç aylık dönemde ’hizmetlere olan talebin’ arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 4,6 azalırken, iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1,4 arttı.

Haberin Devamı

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ağustos ayında 101,86 değerine geriledi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu gerileme, ’mevcut mal stok seviyesinin’ mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde ’iş hacmi-satışların’ artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde ’iş hacmi-satışların’ arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 1,8 ve yüzde 9,3 azalırken, iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 4,7 arttı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 82,70 iken, Ağustos ayında 82,10 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş; ’alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin’ mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde ’toplam çalışan sayısında’ artış bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 4,9 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 2,1 arttı.