Gündem ‘İnsanlık Köyü’nde uyuşturucu terapisi

‘İnsanlık Köyü’nde uyuşturucu terapisi

22.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gelecek ay açılacak olan İnsanlık Köyü’nde uyuşturucu bağımlıları sebze yetiştirip, çömlek, demir işleri yapacak. Kimyasal ilaçların kullanılmayacağı köyde, 1 psikolog ile bağımlılıktan kurtulan iki kişi koçluk yapacak...

‘İnsanlık Köyü’nde uyuşturucu terapisi

Türkiye’de ilk kez Bursa’nın Orhaneli ilçesinde uyuşturucu bağımlılarının tedavisi için “İnsanlık Köyü” kuruldu. Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği’nin yürüttüğü, Bursa Valiliği’nin finanse ettiği proje kapsamında kurulan köy, önümüzdeki ay hizmet vermeye başlayacak. Köyde dörder kişilik on yatakhane, hobi atölyeleri, ortak sosyal alanlar gibi pek çok yapının yanı sıra, at, keçi, koyun, tavuk gibi hayvanların yaşam alanlarıyla tarımsal çalışma alanları bulunuyor. Köyde kalacak bağımlılar, bahçede sebze yetiştirecek, açılan atölyelerde çömlek yapıp, ahşap işlemeler ile uğraşacak. İnsanlık Köyü’nde, bağımlılar, kimyasal ilaç kullanmayacak. Programda hastaların tedavisinde psikolog Yalçın Kireççi’nin yanı sıra daha önce uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle tüm varlıklarını kaybeden iki kişi koçluk yapacak.

Haberin Devamı

10 yıl bağımlıydı

13 yaşında uyuşturucu ile tanışan, 10 yıl sonra bağımlılıktan kurtulan Cihan Savaş (29) da köydeki koçlardan. Yapım çalışmalarında da gönüllü olarak görev alan Savaş, “Bağımlılıktan kurtulmamın birinci senesinde, uyuşturucudan kurtulmaları için başka bağımlıların yaşamlarına dokunmaya başladım. Bu zaman içersinde bir üniversite, yaşadıklarım hakkında bir konuşma yapmam için beni davet etti. Konuşmamın sonunda 300 kişilik salon ayağa kalkıp beni alkışladığında, kendimi değerli hissettim. Sonraki süreçte de aynı duyguyu diğer bağımlılar da yaşasın diye onlarla birlikte günübirlik çalışmalara başladık. Buradaki arkadaşlarla 7 gün 24 saat birlikte olacağız” dedi.

Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Duman da “Türkiye’de ilk olan bir çalışma yöntemi kullanacağız, yani ilaçsız tedavi edeceğiz. Kapasitemiz 40 kişi, ancak biz hepsini kurtarmaya talibiz” dedi.

Haberin Devamı

Atölye çalışmaları

Atölye sisteminin bir şeyler üretme hissi kazandıracağını söyleyen Duman, “Örneğin sıcak demir atölyesi oluşturuyoruz. Örs üzerinde demiri kızdırıp döverek, küçük objeler yapacağız. Bu konunun uzmanı arkadaşlar da bize destek verecekler. Örneğin kasap kancaları yapacağız. Burada üretilmiş olacak, buraya gelen misafirler de onları kendilerinin tercih edecekleri bedel karşılığında satın alabilecek. Satış fiyatının yarısı da ürünü yapan arkadaşa harçlık olacak. Bu sayede para da kazanacaklar. Çalışacaklar, üretecekler, biri ürünü beğenip müşteri olacak ve ekmek paralarını kazanma hissini yaşayacaklar” dedi.