Gündem İnsülin tedavisinde hap dönemi yakında

İnsülin tedavisinde hap dönemi yakında

15.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyabet hastalığında uygulanan insülin tedavisinde hastaların yaşamını zorlaştıran enjeksiyon, yerini ağızdan alınan kapsül şeklindeki haplara bırakmaya hazırlanıyor.

İnsülin tedavisinde hap dönemi yakında

Son yıllarda gittikçe yayılan diyabet hastalığı ciddi bir sağlık sorunu olmakla beraber, hastalığın ilerleyen dönemlerinde uzuv kaybı ve ölüme yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Yüzde 95’i Tip-2

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, diyabetin Tip-1 ve Tip-2 olarak ayrıldığını, Tip-1 hastalarının insüline mutlak bağımlı olduğunu ifade etti. Yıldız, diyabetli hastaların yüzde 95’inin ise Tip-2 olduğunu dile getirerek “Türkiye’de 7 milyondan fazla diyabet hastası, hayatlarının bir döneminde insülin ihtiyacına gerek duyuyor. Türkiye’de yapılan son çalışmalara göre, Tip-2 hastalarının yüzde 10’a yakını insülin kullanmaktadır” dedi.

Diyabet hastalarının en büyük sıkıntılardan birinin hastalığın tedavisinde kullanılan insülinin enjeksiyonla yapılması olduğunu aktaran Yıldız, özellikle çocuk yaş hasta grubu için bunun sorun yaratabildiğini vurguladı. Yıldız, bu hastaların kendilerini strese sokarak moral bozukluğu yaşayabildiğine işaret ederek “Zaten zor bir yaşamı olan hastalar için yaşam standartlarını zorlaştıran ve başka bir seçenekleri de bulunmayan enjeksiyona bağlı olmak, sorun olabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Diyabette insülin tedavisinin adeta olmazsa olmaz olduğuna işaret eden Yıldız, 1922’de insülinin keşfinden sonra bu alanda daha büyük bir buluş yapılmadığını söyledi.

Araştırmalar sürüyor

İlaç sanayinin yıllardır insülinin enjeksiyon dışında da kullanılabilmesi için araştırmalar yürüttüğünü anlatan Yıldız, “Protein yapısının korunarak kapsül şeklinde ağızdan alınmasının mümkün olup olmayacağına yönelik bilimsel araştırmalar yapılıyor. Şu anda buna ilişkin erken veriler var. Önümüzdeki yıllarda, iğne dışında ağızdan insülin alınması mümkün olabilecek.

Bunun müjdesi gelecek ama şimdilik zaman vermek doğru değil” dedi.

Yazarlar