Gündem İnternet bağımlılığına karşı bakanlık devrede

İnternet bağımlılığına karşı bakanlık devrede

04.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İnternet bağımlılığına karşı Sağlık Bakanlığı eylem planı çalışmalarına başladı. Bakan Koca internet bağımlılığının madde bağımlılığından daha karmaşık bir tür olduğunu belirterek ciddiyetle üzerinde durulması gerektiğini söyledi...

İnternet bağımlılığına karşı bakanlık devrede

Sağlık Bakanlığı, çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplumu teknolojinin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına teşvik etmek, bu konuda bilgilendirmek, aşırı ve zararlı teknoloji kullanımını önlenmek, danışmanlık hizmetlerini güçlendirmek ve gerekli durumlarda yönlendirilmelerini sağlamak amacıyla, “Davranışsal Bağımlılıklar Eylem Planı” çalışmalarını başlattı.
Plan kapsamında ilk kez dijital oyun bağımlılığı çalıştayı düzenleyen bakanlık, çalışmalar sonunda oluşturulan Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile 2023’e kadar davranışsal bağımlılık ile mücadele konusundaki yol haritasının belirlemeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

‘Yasayla engellenemez’

Madde bağımlılığından daha kompleks bir bağımlılık türü olan internet bağımlılığının ciddiyetle üzerinde durulması gereken bir sorun olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şunları söyledi:

“Nitekim bu bağımlılığın enstrümanlarının çok önemli bir kısmını yasayla engellemek de mümkün değildir, çünkü aynı enstrümanlar masum ve yararlı amaçlar için de kullanılmaktadır. Bu bağımlılıkla mücadele etmenin daha hassas yöntemlerini arayıp bulmalı, uygulamaya koymalıyız.”

‘Davranışsal bağımlılık’ nedir?

Davranışsal bağımlılık, fiziksel bir maddeye dayandırılamayan insan-makine etkileşiminin kurulduğu teknolojik bağımlılıkları kapsayan internet, oyun ve kumar gibi bağımlılıklar olarak tanımlanıyor. Bağımlı olunan davranışın bırakılamaması ya da kontrol edilememesi, bağımlı durumdan her defasında alınan hazzın yeterli olmaması sebebiyle kullanım miktarının giderek artmasına yol açıyor. Bunun sonucunda da özellikle psikolojik ve sosyal problemlerin görülmesiyle birlikte fiziksel hastalıkların ortaya çıkmasına da zemin hazırlıyor.