Dünya İnternete erişim ‘insan hakkı’

İnternete erişim ‘insan hakkı’

07.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi “internet”i resmi şekilde temel insan hakkı olarak tanımladı.

İnternete erişim ‘insan hakkı’

Alınan kararla internet erişimini engelleyen ve internette sansür uygulayan ülkeler kınandı, bu engellemeler ‘insan hakkı ihlali’ diye tanımlandı. Konsey, insanların normal yaşamlarındaki haklarının, internette de geçerli olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Arika ve Hindistan tasarının “BM, internet üzerinden bilgiye ulaşmayı ve yaymayı engelleme niyetiyle toptan kısıtlayıcı önlemler alınmasını kınar” maddesine karşı çıktı. Ancak 70’in üzerinde ülkenin desteğiyle bu madde değiştirilmeden tasarı kabul edildi.

BM kararının hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak kararla, eleştirilerin odağındaki ülkeler üzerindeki baskının artırılması hedefleniyor. Bununla beraber, son dönemlerde dünyada gittikçe artan biçimde gerçekleşen internet sansürüne karşı BM’nin duruşunun önemli olduğu ifade edildi. Yakın zamanda Cezayir’de öğrencilerin sınavlarda kopya çekmesini engellemek için sosyal medyaya erişim engellenmiş, böyle bir sebeple internete sansür getirilmesi büyük eleştiri almıştı.