Gündem İnternetten parsel ve pafta sorgulaması yapabilir miyim?

İnternetten parsel ve pafta sorgulaması yapabilir miyim?

19.05.2016 - 09:53 | Son Güncellenme:

Parsel pafta sorgulama son dönemde yoğun şekilde kullanılmaktadır. Özellikle inşaat sektöründe yer alan vatandaşlar parsel pafta sorgulama işlemine sıkça başvurmaktadır. Parsel pafta sorgulama ile arazinin durumunu öğrenmek mümkündür.

İnternetten parsel ve pafta sorgulaması yapabilir miyim

Herhangi bir arazi hakkında arazinin tüm bilgilerine ulaşabilirsiniz. Arazinin kime ait olduğunu kaç metre kare olduğunu ve arazi hakkındaki bütün bilgilere internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu bilgilerin hepsine internet üzerinden parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. İnternet üzerinden parsel - pafta sorgulama işlemini internet üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığının geliştirmiş olduğu internet uygulamasına giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Gelişen internet teknolojisi sayesinde internet üzerinden bir çok işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Çoğu sorgulama, fatura ödeme, bilgi edinme gibi işlemlerin hepsini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz işlemlerden bir tanesi de parsel - pafta sorgulama işlemidir.

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PAFTA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Parsel; imar yasaları baz alınarak sınırları belli olan arazi parçalarının her bir bölümüne verilen isimdir. Pafta ise belirli ölçeklere sahip büyük harita, plan veya modeli oluşturan her birine verilen isimdir. Parseller bir kişiye, birden fazla kişiye veya bir kurumun olabilir. Parselin kime ait olduğunu parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Genellikle inşaat sektörü ile uğraşan vatandaşlarımız veya arazi işi ile uğraşan vatandaşlar parsel - pafta sorgulaması ile arazinin kime ait olduğuna ulaşabilir ve onunla iletişime geçebilir. Kendi arazinizin de bilgilerine parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Parsel - pafta sorgulama işlemi için ilk olarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet uygulaması olan bilgi teknolojileri başkanlığının coğrafi bilgi sistemleri şube müdürlüğünün internet sayfasına giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra 2 farklı türde sorgulama yapabilirsiniz. Parsel - pafta bilgileri ile sorgulama yapmak için idari sorgulama seçeneğini seçmelisiniz. Seçtikten sonra istenilen bilgileri girmeniz gereklidir. İl, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgileri girildikten sonra sorgula seçeneğini tıklamalısınız. Eğer bilgileri doğru bir şekilde girdiyseniz karşınıza bir resim gelecektir. Arazinin resmi ile birlikte tapu alanı, niteliği, mevkisi ve pafta bilgilerini bu sayfada görebilirsiniz. Eğer arazinin idari bilgilerini değil de coğrafi bilgilerini biliyor iseniz sorgulama seçenekleri arasından coğrafi sorgulama seçeneğini seçmelisiniz. Coğrafi sorgulama yapabilmek için sorgulatmak istediğiniz arazinin enlem ve boylam bilgilerini biliyor olmanız gereklidir. Coğrafi sorgulama seçeneğini seçtikten sonra sisteme enlem ve boylam bilgileri girilmelidir. Tapu kadastro genel müdürlüğünün internet uygulaması E-Devlet sistemi altında yer aldığı için E-Devlet sistemine giriş yaparak da tapu bilgileri sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümüne girmelisiniz. E-Hizmetler bölümünden tapu kadastro genel müdürlüğünün internet uygulaması bölümü altından tapu bilgileri sorgulama seçeneği ile yapabilirsiniz.