Gündem İpek grubuna 7 gözaltı

İpek grubuna 7 gözaltı

02.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara polisi, MASAK ve KOM Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı raporlar doğrultusunda Koza-İpek Grubu’na yönelik büyük bir operasyon düzenledi. Operasyonlarda grubun 7 üst düzey yöneticisi gözaltına alındı

İpek grubuna 7 gözaltı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) yöneticisi olmak, teröre finans sağlamak, terör örgütünün progandasını yapmak ve zimmet” suçlarını işledikleri iddiasıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ve KOM Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı raporlar doğrultusunda Koza-İpek Grubu’na yönelik operasyona imza attı. Mali suçlar şubesi ekipleri, dün sabah Akın İpek’in evi başta olmak üzere çok sayıda adreste arama yaptı. qOperasyon kapsamında, Koza İpek Holding’in üst düzey yöneticisi Burak S., Genel Müdür İsmet S., Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret S., Finans Müdürü Mahir Ş., Muhasebe Müdürü Selim E., Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Genel Müdürü Hüseyin E., Muhasebe Sorumlusu Özlem Ö. gözaltına alındı. İpek’in ise gözaltı kararından hemen önce, 30 Ağustos Pazar günü sabah 08.30’da Esenboğa Havalimanı’ndan kalkan, içinde mürettebat ve kendisi dışında kimsenin bulunmadığı, özel jet uçakla Türkiye’den ayrıldığı, Londra’daki Luton Havaalanı’na iniş yaptığı belirtildi.

Haberin Devamı

FETÖ yöneticisi olmak

Ankara Cumhuriyet Savcısı Musa Yücel’in yürüttüğü soruşturma kapsamında harekete geçen Mali Şube ekiplei, İpek’in sahibi olduğu 23 şirkete dün sabah saatlerinde baskın yaptı. 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nden çıkartılan arama kararında, savcılığın talep yazısı da yer aldı. Koza Altın Şirketi ve İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan İpek hakkında, “FETÖ yöneticisi olmak, teröre finans sağlamak, terör örgütünün propagandasını yapmak ve zimmet” suçlarından soruşturma başlatıldığı belirtilen savcılığın talep yazısında, bu kapsamda MASAK ve KOM Daire Başkanlığı’nca düzenlenen raporlara yer verildi.

‘Vakfa 122 milyon’

Raporlarda, Koza Altın A.Ş.’nin, İngiltere’de 2014’te 210 milyon sermayeli bir şirket kurduğu ve madenlerden gelen paranın bu şirket üzerinden yurtdışına çıkarılabileceği, İpek Grubu şirketlerinin mali tabloları ve banka hareketlerinde hayatın doğasına aykırı şüpheli farklılıklar bulunduğu iddia edildi. Savcılık talep yazısında “İpek grubunun fikir ve eylem birliği içerisinde Fethullah Gülen Terör Örgütü’ne finansman sağlamak, terör örgütünün mali kaynaklarını gizlemek, ve yurtdışına aktarmak, sahip oldukları yazılı ve görsel medya aracılığıyla örgüt propagandası yapmak amacıyla bir kısım paravan ve şemsiye şirketler kurarak gerçeğe aykırı işlemler yapıldığı konusunda kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu” anlatıldı.

Haberin Devamı

2011 Ağustos ve Eylül aylarında Ereğli Demir Çelik Fabrikası hesaplarından Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı hesaplarına 122 milyon lira gönderildiği belirtilen kararda, Akbank A.Ş.’den gelen yazıda bu tutarın İskenderun Demir Çelik Fabrikası’na gönderildiği, ancak sisteme yanlışlıkla Koza İpek Vakfı olarak yazıldığının belirtildiği, ancak bu açıklamanın savcılık tarafından inandırıcı bulunmadığı ifade edildi. Bu kapsamda Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı’nın 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterlerine, genel kurul karar defterlerine, vakfa ait tüm banka kayıtlarına, FETÖ ile alakalı tüm suç delilleri ile örgütsel dokümanlara incelenmek kaydıyla el konulmasına karar verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Kararda ayrıca, İpek Grubu şirketlerinin dört ayrı banka aracılığıyla Bahreyn, Malta ve Kıbrıs’taki kendi hesaplarına aktardığı 7 milyar 40 milyonluk paranın şirketin yasal faaliyetleri sırasında elde edilip edilmediğinin tespiti için İpek’in şirketleri ve Koza İpek Vakfı’nın karar defterleri ile mali tablolarına ve bilgisayarlarına el konulmasının talep edildiği belirtildi. Mahkeme de savcılığın talebini yerinde görerek İpek’e ait 23 şirkette arama yapılmasına karar verdi.

Yurt dışına aktarıldı

Savcılığın, MASAK’ın Koza Grubu’na yönelik 2003’ten bu yana yaptığı çeşitli inceleme raporlarını da soruşturmaya dahil ettiği, bazı raporlarda, grubun sadece davetiye alanında faaliyet gösterirken hızla büyüdüğü, bu sürecte borsa hisselerindeki yapay fiyatlandırmalarla yatırımcıların zarara uğramasına yol açtığı, özellikle altın madenciliği ile ilgili faaliyetler sonrasında holdinge ait altın ve nakit paranın yurtdışına aktarıldığı iddiaları konularında incelemeler bulunduğu, kaydedildi. Holding’de yapılan inceleme gece geç saatlere kadar sürdü. Bilgisayar hard disklerini ve holdingdeki evrakları inceleyen ekipler 10 terabaytlık dijital veriyi kopyaladı. Operasyon kapsamında Kanaltürk ve Bugün gazetesi temsilciliklerinde arama yapılmadığı, ancak diğer şirketlerle aynı adreste bulunduğu için isimlerinin arama kararına yazıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

23 yerde arama

Arama kararı doğrultusunda harekete geçen Mali Şube ekipleri dün sabah erken saatlerde Koza İpek Holding merkez binası, İpek Üniversitesi Kampüsü’nde bulunan bağlı bir şirket, İpek’in Ankara Gaziosmanpaşa’daki evi başta olmak üzere holdinge bağlı 23 şirkette arama başlattı. Arama kararında arama yapılacak bazı vakıf ve şirketler şöyle yer aldı: “Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı, Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Koza Anadolu Metal Madencilik İşl. A.Ş., Koza İpek Holding A.Ş., İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Sondaj A.Ş., ATP Havacılık Tic. A.Ş., Kanaltürk ve Bugün gazetesi Ankara temsilcilikleri ile büroları, Koza İpek Basın Sanayi Tic. A.Ş., ATP Koza Gıda Gıda Tarım Hayvancılık A.Ş., ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret A.Ş., Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş., Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Tic. A.Ş., Az İhek Danışmanlık Proje Rek. ve Org. Hizm. Tic. A.Ş., BB-İpek Danışmanlık Proje Rek. ve Org. Hizm. Tic. A.Ş., Konaklı Metal Madencilik San. Tic. A.Ş.” Holdingin sahibi olduğu medya kuruluşlarında ise arama yapılmadı.
Duayla protesto ettiler
Koza İpek Holding Yönetim Kurulu’nun bulunduğu binada arama yapıldığı sırada yaklaşık 500 kişilik bir grup operasyonu protesto etti. Ellerinde Türk bayrağı, “Özgür basın susturulamaz”, “Kula kulluk yok” ve “Yeni Türkiye’de doğru söyleyeni kovarlar” yazılı dövizler taşıyan grup, “Akın İpek seninleyiz” sloganları attı.. Bazı kadın protestocular ise yanlarında getirdikleri dua kitaplarından dualar okudu.
İpek: Trafik suçum bile yok
Grubuna ait televizyona bir açıklama gönderen Koza-İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, operasyonla ilgili olarak “Benim trafik suçum dahi yok. Beni ve grubumu zan altında bırakmayın” dedi
Koza-İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, operasyona ilişkin “Ben üzerime bir şey sıçratmadan dikkatli yaşadım. Böyle yapmayın beni ve grubumu zan altında bırakmayın, ne isterseniz sorun açıklayayım. Benim trafik suçum dahi yok. Grubum da tertemizdir” açıklamasını yaptı. İpek, operasyon sonrası grubuna ait Kanaltürk televizyonuna gönderdiği açıklamada şunları kaydetti:
‘Benim böyle param yok’
“Grubuma ve evime baskın yapıldığını öğrendim, çocuklarımın odasına kadar girmişler. Savcı bey şahsım hakkında sorulmayan soru kalmadı. Sadece belli medya organlarının deli saçma iftiraları vardı, onları da araştırdık. Ben üzerime bir şey sıçratmadan dikkatli yaşadım. Böyle yapmayın beni ve grubumu zan altında bırakmayın, ne isterseniz sorun açıklayayım. Benim trafik suçum dahi yok. Grubum da tertemizdir.”
“Ereğli demir çelikten milyon dolarlık yardım aldığımız iddia ediliyor. Benim bugüne kadar Ereğli Çelik adlı şirketten bir kuruş bile almışlığım yoktur. 7 milyar dolardan bahsediyorlar. Bazen şirketler bazı yatırımlarını açıp kapatırlar. Ama benim böyle bir param yok. Bunların yaptıkları şeyler iftira. Bugüne kadar kimseye şu adamlara iftira atın, bunlara bunları söyleyin demedim.
Hayatımda hiçbir şekilde yalan yazmamış bir adam olarak, yurt dışına kaçmak için ne gibi bir gerekçem olabilir? Biz maden keşfi için kazdığımız toprakları bile saklıyoruz, her şeyimiz ortada. Madenlerim, uluslararası kurumlar tarafından incelenir. Kazançlar birim birim uluslararası bankalara dağılır.
Bir tek delil bile bulamayacaklar. Ben buradan çıkmam, yarın utanacağım bir şey yapmam. Şimdi bunun için bir bedel ödüyorum. Şu an uğramış olduğumuz haksızlık. Benim halka arz dışında bir para girişimim olmadı.
Başka para girişi olmadıysa hangi paradan bahsediyorsunuz, böyle illegal bir param da yok.”
‘Çocuklarımın odasına girdiler’
“Akla hayale gelmeyecek iftiralar, eh insaf be kardeşim. Bir insan yalan olduğunu bile bile, iftira olduğunu bile bile bunu böyle bir insana nasıl yapabilir? Bir baskın yapacaklarsa bunu bankalara sorsunlar. Ereğli demire sorsunlar kardeşim, böyle bir para göndermiş mi bana? Çocuklarımın bile odasına girdiler. Bir kuruş kara para, haksız para bulsunlar, Allah beni kahretsin, bu parayı kendilerine iade edeceğim, 7 milyar doları kendilerine vereceğim.”
İpek, önceki gün sahibi olduğu Bugün gazetesinde sürmanşetten yayımladığı açıklamada ise, “30 şirketimiz, yaklaşık 2 yıldan beri, tam 11 kurum tarafından incelenip denetleniyor. Grubumuzla ilgili herhangi bir hayali suç senaryosunun dahi dayanağı olmaz. Hakkımızda bir iftira atılsa, o da tutmaz. Aksini belgeleriz. Hiçbir endişemiz yok” ifadelerini kullanmıştı.
‘Gidişatın sonu hayırlı olmayacak’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Koza İpek Holding’de yapılan aramalara ilişkin olarak “Uzun zamandan beri Türkiye’de basın üzerinde çok büyük baskılar olduğu gibi sermaye grupları üzerinde de büyük bir tedirginlik yaratacak davranışlar sergilenmektedir. Bunlardan bir kötü örnek bugün gerçekleşmiş oluyor. Bunu tasvip etmek mümkün değil. Bu gidişatın sonu da hayırlı olmayacaktır” dedi.
Kılıçdaroğlu İpek’i aradı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Koza İpek Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek’i telefonla arayarak, şirketlerine yapılan operasyonla ilgili bilgi aldı. CHP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, İpek’ten MASAK tarafından şirketlerine yapılan operasyonla ilgili bilgi alarak, geçmiş olsun dileklerini iletti.
Kılıçdaroğlu, aramalara ilişkin olarak, “Bu konuda hükümeti dikkatli olmaya, tutarlı olmaya ve bizi dünyaya rezil etmemeye davet ediyorum” dedi.
CHP’nin ‘medya’ komisyonu
CHP, Koza İpek grubuna yönelik dün yapılan polis baskınının ardından, “medya üzerindeki baskıları” incelemek üzere Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu’nun koordinasyonunda bir komisyon kurdu. Komisyonda, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Eren Erdem yer aldı. Komisyon Bugün, Sözcü ve Cumhuriyet gazetelerini ziyaret etti. Komisyonun çalışmaları, Bugün Zaman ve Taraf gazeteleri ile diğer bazı medya kuruluşlarına ziyaretle sürecek.
Anne İpek’ten Twitter mesajı
Akın İpek’in annesi Melek İpek de Twitter hesabında, Kuran’dan bir ayet ile Hz. Ali ve Fethullah Gülen’in sözlerini paylaşarak, şunları kaydetti: “Biz yalnız Allah’a tevekkül ettik. Rabbimiz, bizi zalimler topluluğunun baskı ve şiddetine maruz bırakma. Yûnus 85. Kalbi dürüst olmadıkça kulun imanı doğru olmaz. Dili doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz. Allah adanmış ruhları zâyi etmeyecektir. M. Fethullah Gülen Hocaefendi. Haksızlığa karşı susarsanız, hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz.