Dünya Irak: Haşdi Şabi Telâfer'e girmeyecek

Irak: Haşdi Şabi Telâfer'e girmeyecek

24.11.2016 - 11:52 | Son Güncellenme:

Başbakan İbadi, Türkmen kentini batıdan kuşatan Haşdi Şabi’nin ilçeye girmeyeceğini, bu görevin ordu ve poliste olacağını söyledi. Şii milis örgüt, dün kuzeydeki peşmerge güçleriyle birleşerek Musul'un batıdan kuşatmasını tamamlamıştı.

Irak: Haşdi Şabi Telâfere girmeyecek

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, yaptığı basın toplantısında, "Güvenlik güçlerimiz, Musul'da doğu ve kuzey cephelerdeki bölge ve köyleri kurtarma operasyonuna devam ediyor. Musul'un çoğu bölgesi güçlerimizin kontrolüne geçti" dedi.

Haberin Devamı

Haşdi Şabi'nin, Sincar ile Telafer arasındaki bağlantı yolunu kestiğini kaydeden İbadi, "Musul, Suriye sınırına kadar tüm bölgelerden arınmış ve kuşatılmış oldu" ifadelerini kullandı.

İbadi, "Haşdi Şabi milisleri Telafer çevresine ulaştı. Ancak Telafer'i ordu ve polis güçleri IŞİD’den geri alacak. Telafer halkının en kısa zamanda evine dönmesini diliyorum" diye konuştu.

Türkiye yakından izliyor

Türkiye, İran destekli Haşdi Şâbi’nin Telafer’e girme ihtimali nedeniyle endişelerini birden çok kez dile getirmişti ve oradaki Türkmenlerin zarar görmemesi için gerekli adımları atacağını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Telafer ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Telâfer meselesi, bizim için hassas bir konu. Telâfer'de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar'da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki Telâfer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia yarısı Sünni. Biz tabii değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu bunu tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şâbi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur."

Haberin Devamı

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Haşdi Şabi'nin Telâfer'e yönelik operasyon gerçekleştireceği yönündeki açıklamalarına tepki göstermişti. Çavuşoğlu şunları söylemişti:

"Telafer ve diğer bölgelerde saldırı olursa, yine burada bize yönelik bir tehdit oluşursa burada da tedbir alırız. Ayrıca buradaki Türkmen kardeşlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var Allah’a şükür muktediriz de. Oradaki kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız"

Kaynak: Al Jazeera Türk