Dünya Felluce'de av başladı!

Felluce'de av başladı!

18.06.2016 - 10:57 | Son Güncellenme:

Irak hükümetine bağlı güçlerin Felluce'nin içinde hükümet binasını IŞİD'in elinden geri almasının ardından teröristler batıda toplanmaya başladı. Küçük gruplar için bölgede insan avı başladı.

Fellucede av başladı

Irak ordusundan yapılan açıklamada, Terörle Mücadele Güçlerine bağlı birlikler, ordu ve polisin şehri geri almasından sonra belediye binasına Irak bayrağı asıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Ordunun açıklamasından önce şehrin güney ve doğusunda da bazı bölgelerin IŞİD'den alındığı bildirilmişti.

General Abdul Wahhab el-Saadi BBC'ye açıklamasında Terörle Mücadele Gücü askerlerinin hükümet konağını binasını kurtardıklarını söyledi.

Bağdat'ın 50 kilometre batısında bulunan Felluce, IŞİD'in Irak ve Suriye'de en uzun süre elde tuttuğu şehir.

Örgüt Ocak 2014'te Felluce'yi ele geçirmişti.

Irak hükümetine ait güçler Felluce'yi yeniden almak için kentin dış mahalllerini aylarca kuşatma altında tutmuş ve dört hafta önce de büyük bir harekat başlatmıştı.

Cuma günü devlet televizyonu haberlerine göre federal polis hükümet konağı binasının tepesine Irak'ın ulusal bayrağını çekti.

Terörle Mücadele Gücü ise Felluce'nin büyük hastanesine yaklaşarak binanın çevresini kuşattı.

Haberin Devamı

Irak federal polis şefi Raed Shaker Cevdet, "Kentin ana simgesi hükümet binasının kurtarılması devletin otoritesini geri almasını sembolize ediyor" dedi.

'Militanları avlıyoruz'

Cevdet hükümet güçlerinin örgütten sınırlı bir dirençle karşılaştığını militanların batıda toplandığını düşündüklerini söyledi.

General Saadi "Bu operasyon IŞİD'den gelen az bir direnişle tamamlandı. IŞİD militanları topluca batıya kaçıyor, bu da az direnişi açıklıyor. Sadece küçük gruplar kaldı biz de onları avlıyoruz" dedi.

Felluce'de sınırlı gıda ve suyla sıkışıp kalmış 50 bin siville ilgili henüz bir haber yok.

IŞİD militanları sivilleri hükümet güçlerinin ilerlemesine ve ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarına karşı canlı kalkan olarak kullanıyordu.

Bazı siviller kentten kaçmaya çalışırken militanlar tarafından öldürülmüştü.

Birleşmiş Milletler 23 Mayıs'ta başlayan hükümet operasyonundan bu yana kentten 42 bin kişinin kaçtığını söylüyor. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü ve Norveç Mülteci Konseyi ise bu sayının 30 bin civarında olduğu görüşünde.

BBCTÜRKÇE