Dünya Irak ordusu ve peşmergeden Musul'a ortak operasyon

Irak ordusu ve peşmergeden Musul'a ortak operasyon

01.10.2016 - 21:12 | Son Güncellenme:

IŞİD'in işgal ettiği Musul'un kurtarılmasına yönelik Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Irak Başbakanı Haydar Abadi arasında yapılan görüşmeden Musul'a, "ortak operasyon" kararı çıktı.

Irak ordusu ve peşmergeden Musula ortak operasyon

Kürt sınırı olarak çizilen toprakların Kürt yönetimine katılması ve bağımsızlık referandumu yapılmasına yönelik taleplere Abadi'nin Musul operasyonuna aktif destek sunulması karşılığında yeşil ışık yaktığı ileri sürüldü. Musul operasyonuna Irak ordusu ve Peşmerge katılacak, ittifak ülkeleri ise silah ve mühimmat yardımının yanısıra cephe gerisinde teknik destek sunacak.

Haberin Devamı

Beraberinde Kürt yönetimini oluşturan değişik siyasi parti temsilcilerinden oluşan güçlü isimlerle Bağdat'a giden Barzani, Başbakan Abadi ile kapsamlı görüşmeler yaptı. Barzani'nin kalın bir dosya ile gittiği Bağdat'ta çözüm bekleyen önemli sorunları Abadi ile madde madde ele aldı. Toplantıda Musul operasyonu, "Kürdistan’ın bağımsızlığı" Bağdat-Erbil arasında yönetim alanında yaşanan sorunlar, bölgeye aktarılan bütçe, memur maaşlarının ödenmemesi ile başta petrol olmak üzere ekonomik faaliyetlere yönelik sorunlar ve çözüm yöntemleri üzerinde duruldu.

Bağdat yönetimi kapı araladı

Kürt yönetiminin taleplerini bugüne kadar reddeden Irak yönetimi, son görüşmede kapıyı araladı. Milliyet'in Erbil'deki Kürt kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, başta bağımsızlık olmak üzere Kürtlerin talep ettiği sınırın kabulü ve IŞİD sonrası Musul'un geleceği başta olmak üzere, üzerinde tartışma devam eden bir çok soruna Abadi'nin sıcak yaklaştığı öğrenildi.
ABD'nin girişimi ile Kürt yönetimi ve Irak merkezi yönetimi arasında yapılan görüşmede İran ve Türkiye'nin operasyona sadece lojistik destek vermesi kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

PKK olmayacak

Görüşmede ayrıca, Irak'ın Şengal ve Kerkük bölgesinde Kürt grupları ile birlikte IŞİD'e yönelik operasyona katılan PKK'nın Musul operasyonuna katılması talebi bu kapsamda kabul edilemez olarak değerlendirildi. Irak yönetimi, bir süre öncesine kadar Musul operasyonuna PKK'nın da dahil olması için örgüt yönetimi ile temas halindeydi.

Musul'da ortak hareket edilecek

Bağdat'ta yapılan toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısına Abadi ve Barzani birlikte katıldı. Kürt internet siteleri tarafından aktarılan haberde, toplantıda ikili, dayanışma ve özellikle Musul operasyonunda ortak hareket etme mesajları verdi. Ayrıca yasalar çerçevesinde valilerin yetkilerinin artırılması ve Bağdat-Erbil ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda görüş birliği sağlandığı kaydedildi.

Abadi, Kürdistan’ı desteklediklerini ve mevcut sorunların üstesinden gelinmesi için ortak çalışmaların devam edeceğini, petrol ve maaş sorunlarının çözüleceğini belirtirken Barzani ise Abadi’yi desteklediklerini ve görüşmelerde iki taraf için hayati önem taşıyan bazı hususları masaya yatırdıklarını söyledi.

Haberin Devamı

"Musul'u kurtaracağız"

Peşmerge güçleri ile Iraklı kuvvetler arasında iyi bir işbirliği sağlandığını ve yakın bir zamanda güzel bir plan çerçevesinde Musul’un özgürlüğüne kavuşacağını belirten Barzani, "Bütün sorunlarımızı, ancak diyalog yoluyla çözebiliriz. Kürdistan’ın Bağdat ile stratejik bir yakınlaşması var. DAİŞ’in hakimiyetindeki bölgelerin tamamını kurtaracağız ve Musul halkına buradan sesleniyorum; yakın bir zamanda kentinizi özgürlüğüne kavuşturacağız" dedi.

Bağımsızlığı talep ediyoruz

Bağdat'ta temasları kapsamında Barzani, Şii Irak Ulusal Koalisyonu Başkanı Amar el Hakim ile de bir araya geldi. Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında konuşan Barzani, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin çözülmesi için diyalog ve müzakereleri yeniden başlatmaya çalıştıklarını söyledi. Kürdistan Bölgesi'nin ikinci bir heyeti Bağdat'ı ziyaret edeceğini ifade eden Barzani, "Sorunların çözümü için taraflar arasında güven yeninden sağlanmalı. Bütün konular açık bir şekilde masaya yatırılmalı" diye konuştu. Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin Irak'tan ayrılmasına ilişkin, "Biz ayrılmayacağız. Kürdistan Bölgesi'nin ayrılacağı söylenmesi yanlış. Ancak bir bağımsızlığı talep ediyoruz ve bu da doğal bir hakkımız. Bu konuyu Bağdat'la ele alacağız. Bu mesele karşılıklı anlayış içinde olmalı" dedi.

Barzani, Bağdat ziyaretinin sorunların çözümü konusunda ne ölçüde etkili olacağı yönündeki soruyu yanıtlarken, "Eğer iyi niyetlerini görmeseydik gelmezdik. Aramızdaki tarihi ilişkiler garantimizdir. İyi bir sonuca varacağımıza inanıyorum” dedi. Barzani, Musul'u Kurtarma Operasyonu konusunda Peşmerge Güçleri ile Irak Savunma Bakanlığı arasında işbirliği yapılmasına yönelik bir anlaşma yapıldığını kaydetti.