Gündem Irak sınırında güç gösterisi

Irak sınırında güç gösterisi

19.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumu sonrası ortaya çıkabilecek fiili durum karşısında askeri seçeneği de gündemine aldığının mesajını net bir biçimde verdi.

Irak sınırında güç gösterisi

Türk tankları, Kuzey Irak’taki referanduma bir hafta kala ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta yapacağı temaslar öncesinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde Habur Gümrük Kapısı bölgesinde icra edilen tatbikat ile güç gösterisi yaptı. Tatbikata, aralarında M60 ile Leopard tanklarının bulunduğu 100 dolayında zırhlı araç katıldı. Tatbikat, Habur sınır kapısının yakınlarındaki TIR Parkı’nın karşısındaki arazide icra edildi. Sabahın erken saatlerinde farlarını yakarak arazide manevra yapmaya başlayan tanklar, namlularını Kuzey Irak’a çevirdi. Tatbikata, obüs topları ile füze rampaları taşıyan araçlar da katıldı. Tatbikatın görüntüleri, drone ve diğer keşif vasıtaları ile harekat merkezine anlık olarak aktarıldı.
Silopi’de bir yıldır süren askeri hazırlıkların yanı sıra çatışmasızlık alanı ilan edilen Suriye’nin İdlib bölgesine gönderilecek kuvvet ve YPG’nin hakim olduğu Afrin’e olası bir harekat için de Hatay’ın Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinde ağırlığını zırhlı araçların oluşturduğu askeri yığınak sürüyor.

Turuncu alarm

Sınırdaki hareketlilik ile terör örgütü PKK ve DAEŞ’in kış tertiplenmesine yönelik olarak alınacak önlemlere bağlı olarak Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde turuncu alarma geçildi. İkinci derecede askeri tehditi içeren alarm seviyesi nedeniyle izinler de kaldırıldı. Terör örgütlerine yönelik seri hava harekatlarının yanı sıra olası gelişmelere bağlı önlemler çerçevvesinde Diyarbakır’ı diğer üslerden askeri uçak takviyesi yapılacağı da kaydedildi.

Haberin Devamı