Dünya Irak’ta yeniden savaş çanları

Irak’ta yeniden savaş çanları

03.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bağımsızlık referandumu sonrası yaşanan kriz ve Kürt yönetiminin bir çok bölgeyi Irak merkezi yönetimine bırakması sonrası başlayan, ABD’nin gözetiminde yürütülen heyetlerarası görüşmeler çıkmaza girdi.

Irak’ta yeniden savaş çanları

Taraflar birbirini suçlarken, Irak Merkezi Yönetimi tartışmalı bölgelerden çekilmeleri ve sınır kapılarının merkezi yönetimine teslim edilmesi için Kürt yönetimine 48 saat süre tanıdı. Irak yönetimi Suriye’nin kuzeyine açılan sınır kapıları ile Habur Sınır Kapısı’nı ısrarla isterken, ABD, Fişhabur bölgesinin kontrolünün üçlü mekanizma tarafından sağlanmasını talep ediyor.
İşte o maddeler
Taraflar arasında yapılan görüşmelerde üzerinde anlaşma sağlanan maddeler şunlar:
19 Mart 2003’te belirlenen sınırların esasına göre, Irak anayasasının 143. maddesi çerçevesinde, 53 sayılı devleti yönetme yasasına göre, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin idaresinde olan iller, idari sınırlarına bağlı olmalı. Federal yasalar ve anayasaya aykırı olmaması şartıyla bu bölgelerde yerel yönetim ve yerel polis kalacaktır.
Federal güçlerin Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bütün bölgelere yerleşecek. Peşmerge güçleri de söz konusu bölgelerde sembolik olarak bulunabilir.
Sınır güçleri ile federal güçler Peşhabur Sınır Kapısı’nın denetimini alacak, çünkü federal güçleri ile yerel güçler dışında başka bir gücün katılması için herhangi bir yasal dayanak söz konusu değildir. Ancak peşmerge güçlerinin, Irak Silahlı Kuvvetleri’nin bir parçası sayılması ve başkomutanın talimatlarına bağlı kalması halinde bu olabilir.
Federal güçlerin yeniden yayılacağı bölgelerde komutanlık ve kontrol sadece federal güçler tarafında sağlanacak.
Anlaşma, imzalandıktan sonra, Kürdistan Bölgesi’ne bağlı sınır koruma güçlerinin çekileceği bölgelerde de uygulanacak.
İki gün süre
Irak Başbakanlık Basın Sözcüsü Saad Hadisi, Kürt yönetimine peşmerge gücünün tüm cephelerden geri çekilmesi için iki gün süre verildiğini açıkladı. Haşdi Şabi desteğindeki Irak ordusunun saldırılarına karşı peşmerge, Kerkük-Erbil, Musul-Mahmur ve Suriye sınırından Türkiye’ye uzanan sınır hattındaki Zumar bölgesinde alarma geçti. Bu bölgelerdeki peşmerge güçleri takviye edilirken, cephelere ağır silahlar konuşlandırıldı.

Sınır için ortak kontrol talebi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Habur’daki geçiş noktası İbrahim Halil sınır kapısını Bağdat’la birlikte kontrol etme teklifini getirdi.
Bölgeye ABD’li bağımsız gözlemcilerin de yerleştirilmesini öneren IKBY’nin Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Irak anayasası çerçevesinde kalıcı bir çözüm bulunana kadar, bu sınırlı ve geçici çözüm taraflar açısından da iyi niyet göstergesi
olacaktır” ifadesi kullanıldı.

Yazarlar