Dünya Son dakika... Irak'tan petrol hamlesi! Bugüne kadarki en ağır darbe...

Son dakika... Irak'tan petrol hamlesi! Bugüne kadarki en ağır darbe...

10.10.2017 - 10:55 | Son Güncellenme:

Bağdat yönetimi, Erbil'i bypass ederek Türkiye'ye gelen petrol boru hattını onarmaya başladı. Irak'tan Türkiye'ye taşınan ham petrol miktarı yıllık 208 milyon varil, toplam kapasite ise 553 milyon varil.

Son dakika... Iraktan petrol hamlesi Bugüne kadarki en ağır darbe...

Irak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) bypass ederek Türkiye'ye ulaşan petrol boru hattını onarmaya başladı.

Haberin Devamı

Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden günde 400 bin varil petrol ihraç etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Irak’tan Türkiye’ye gelen iki paralel boru hattı bulunuyor. Son 1 yıl içinde Irak’tan Türkiye’ye taşınan ham petrol miktarı 208 milyon varil. Bunun yüzde 65’i Türkiye’den dünya pazarlarına gönderiliyor.

Irak’tan taşınan ham petrol, bugünkü fiyatlarla yıllık 12 milyar dolar tutarında bir ticaret hacmine denk geliyor.

Boru hatlarının toplam kapasitesi 553 milyon varil düzeyinde, 208 milyon varil kullanılıyor. Geride kalan 345 milyon varillik potansiyelin kullanılması halinde 20 milyar dolar gibi bir gelir getirebilir.

25 Eylül'de gerçekleşen tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat yönetimi Mesut Barzani'yi hedefleyen bir dizi yaptırımı hayata geçirmiş durumda. Petrol boru hattının onarılması, bugüne kadar gerçekleşmiş en ciddi adım olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Bağdat daha önce de petrol gelirlerinin merkezi yönetime aktarılmasını istemiş ancak bu talep Erbil tarafından kabul edilmemişti.

Ayrıca, IKBY yöneticilerin petrol gelirini içeren banka hesaplarına el konulması da gündemde.

Bağdat yönetimi, komşuları Türkiye ve İran'dan tüm sınırların kapatılmasını ve sadece merkezi yönetimle iletişim kurulmasını da istiyor.

Türkiye ve İran, referanduma en ciddi şekilde karşı çıkan iki ülke. İran, şirketlerinin IKBY ile petrol ve petrol mamulü ticareti yapmasını geçici olarak Eylül ayı sonunda yasaklamıştı.