Dünya İran’dan ABD’ye anlaşma tepkisi

İran’dan ABD’ye anlaşma tepkisi

16.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İran ile ABD arasında, Başkan Donald Trump’ın nükleer anlaşma aleyhine yaptığı açıklamalarla tırmanan gerginlik sürüyor.

İran’dan ABD’ye anlaşma tepkisi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Trump’ın ülkesi aleyhine yaptığı açıklamaların, nükleer anlaşmaya aykırı olduğunu söylerken, menfaatleri temin edildiği sürece buna bağlı kalacaklarını da vurguladı. Zarif, “Nükleer anlaşmayla petrol satışımız arttı. Yeni uçak alımının önü açıldı. Menfaatlerimiz temin edildiği sürece anlaşmaya bağlı kalacağız” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ve Almanya ile yapılan nükleer anlaşmanın sadece ABD ile ülkesi arasında olmadığına dikkati çeken Zarif, “Eğer anlaşmanın verdiği imkanlardan istifade edemeyeceğimiz bir durum söz konusu olur ve ülke menfaatini temin edemezsek, tekrar eski duruma döner ve nükleer enerjiyi üretmeye kaldığımız yerden devam ederiz” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran Devrim Muhafızları’na karşı yeni kısıtlamalar üzerinde çalıştığını söyledi. Mnuchin, Dünya Bankası ve IMF’ten yetkililerle görüştüğünü kaydetti.