Dünya İran’dan Trump’a sert tepki

İran’dan Trump’a sert tepki

08.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın ülkeye giriş kısıtlaması ve İran’ın füze denemesinin ardından yaptığı açıklamalarla başlayan Washington-Tahran restleşmesi sürüyor. Hamaney, Trump için “ABD’nin gerçek yüzünü gösterdi” dedi

İran’dan Trump’a sert tepki

ABD Başkanı Donald Trump’ın, aralarında İran’ın da bulunduğu ve vatandaşlarının çoğunluğu Müslüman, 7 ülkeye getirdiği giriş yasağı ve sonrasında İran’ın balistik füze denemesiyle doruğa tırmanan Washington-Tahran gerginliği, yeni açıklamalarla devam ediyor. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Trump’ın yaptıklarıyla ABD’nin gerçek yüzünü gösterdiğini savundu.

Haberin Devamı

Başkent Tahran’daki konutunda hava kuvvetleri komutanlarını kabul eden Hamaney, konuşmasında ABD Başkanı’nın İran’a yönelik açıklamalarına değindi. Hamaney, “Göreve yeni gelen kişiye (Trump) işimizi kolaylaştırdığı için teşekkür ederiz. Bu kişi, ABD’nin siyasi, ekonomik, sosyal ve ahlaki değerlerinin yozlaşmasıyla ilgili 30 küsur yıldır söylediklerimizin doğruluğunu, seçim kampanyası döneminde ve sonrasında yaptıklarıyla kanıtladı. ABD’nin gerçek yüzünü gösterdi” diye konuştu.

Hamaney, Trump’ın, “İran Obama’ya minnettar olmalı” sözlerine karşılık da, “Ne için minnettar olacağız? DAEŞ için mi? Suriye ve Irak’ta yaktığı ateş için mi? Yoksa 88 fitnesine (2009’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaşanan olaylar) desteğinden dolayı mı? O (Obama) felç edici yaptırımları getirdi. Elbette hedefine ulaşamadı. Kimse İran halkını felç edemez” dedi.

Haberin Devamı

Kazan-kazan anlaşması

Buna karşılık, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani daha yapıcı bir üslupla, Trump’ın yoğun eleştirilerine maruz kalan ve Obama döneminde imzalanan nükleer anlaşmayı savundu. Ruhani, 2015’te yapılan nükleer anlaşmanın iki tarafın da yararına olduğunu söyledi. Ruhani “Yeni ABD Başkanı nükleer anlaşmanın metnini okuyor ancak kabul edemiyor. O bunun tarihteki en kötü anlaşma olduğunu söylüyor. Bu, kazan-kazan bir anlaşma. Nükleer görüşmeler bölgeye güvenliği ve istikrarı getirme amaçlı diğer görüşmelere örnek teşkil edebilir” dedi.

Yasak savunması

Öte yandan Trump’ın vize yasağı konusunda ABD içindeki tartışma da dinmedi. Adalet Bakanlığı, Başkan Trump’ın 7 ülke vatandaşlarına yönelik seyahat yasağını savundu ve temyiz mahkemesine, ulusal güvenlik için yasağın uygulanması gerektiğini söyledi. 15 sayfalık savunmada, kararın, “Başkan’ın yetkilerini yasalara uygun şekilde uygulaması” olduğu ve Müslümanlara genel bir yasak anlamına gelmediği vurgulandı.

Trump ise, Florida eyaletindeki CENTCOM merkezine yaptığı ziyarette NATO’ya desteklerinin süreceğini söyledi. Trump “Bizi seven ve sevecek insanlara izin veren, ülkemizi ve bizi yok etmek isteyenleri ise dışarıda tutacak güçlü bir program” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Obama beni seviyor’

Trump, Fox News’e verdiği mülakatta eski başkan Obama ile buzları erittiği mesajı verdi. Donald Trump, selefi Barack Obama’yla iyi anlaştıklarını söylerken, Obama ile başkanlık yemin töreni esnasında yakın bir görüntü verdiklerinin belirtilmesi üzerine “İyi anlaşıyoruz. O bunu kabul eder mi bilmiyorum ama beni seviyor. Bunu hissedebiliyorum” dedi.