Dünya İran yalanladı, Rusya uçakların arkasında

İran yalanladı, Rusya uçakların arkasında

17.08.2016 - 11:49 | Son Güncellenme:

Tahran, Rus savaş uçaklarının Suriye'yi bombalamak için Hamedan Üssü'nden havalanmadığını açıkladı. Moskova ise, ikinci günde de uçakların Suriye'deki IŞİD hedeflerini bombardımana tuttuğunu ilan etti.

İran yalanladı, Rusya uçakların arkasında

Tahran, Suriye'deki hedefleri vurmak için İran'ın Rusya'ya hava üssü tahsis ettiğini yalanladı. İran Meclisi'nin açık oturumunda konuşan Meclis Başkanı Ali Laricani, "İran, Rusya veya her hangi bir başka ülkeye askeri üs tahsis etmemiştir" dedi.

Haberin Devamı

Laricani, "Anayasanın 146 maddesi uyarınca herhangi bir yabancı askeri üssün ülkede bulunması yasaktır. Bir müttefik olarak Rusya'yla Suriye gibi bölge meselleri konusunda işbirliği içinde olsak da askeri üs vermiş değiliz. Basında bu yönde çıkan haberleri tekzip ediyoruz" diye konuştu.

İran'dan gelen açıklamadan dakikalar sonra, Rusya uçaklarının Hamedan Üssü'nden havalanıp Suriye'deki hedefleri bir kez daha vurduğunu duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, SU-34 bombardıman uçaklarının Suriye içindeki iki IŞİD komuta merkezini imha ettiğini ve 150 militanın öldürüldüğünü ilan etti.

Rusya, İran'ın Hamedan Hava Üssü'nden ilk kez havalanan savaş uçaklarının Suriye'deki IŞİD ve El Nusra hedeflerini vurduğunu dün duyurmuştu. Moskova yönetimi, bombardıman görüntülerini tüm dünya ile paylaşmış, üsteki uçakların fotoğrafları da medyada yer almıştı.

Haberin Devamı

İran için bir ilk

İran, 1979 yılındaki İslam Devrimi’nin ardından ilk kez bir yabancı ülkeye kendi hava üssünü açtı.

İran Ulusal Güvenlik Direktörü Ali Şamkhani, İran’ın Suriye’de terörle mücadele için ülkedeki tesisleri Rusya ile paylaşacağını açıkladı. İran Anayasası, halihazırda hiçbir yabancı devletin ülke içinde bir askeri üs kurmasına izin vermiyor.

Moskova dört ayrı noktadan vuruyor

Rusya, Eylül 2015’de Beşar Esad rejimi lehine Suriye’deki iç savaşa müdahale etmesinin ardından Ortadoğu’daki mevcudiyetini güçlendirdi. İran’daki üssün kullanılmaya başlanmasıyla, Rusya Suriye’deki hedefleri dört ayrı bölgeden vurma kapasitesi elde etti.

  • Suriye: Rusya, Suriye’nin batısında yer alan ve Esad ailesinin memleketi olan Lazkiye’de kurduğu Hmeymim Hava Üssü’nden hava saldıları düzenliyor. Rusya’nın Şam ile yaptığı anlaşma sonrasında Rus üssü haline gelen Hmeymin’in yanı sıra Humus’un güneyinde Suriye’ye ait Şayrat Hava Üssü’nün Rusya ordusu tarafından onarılarak kullanıldığı iddia ediliyor.
  • Akdeniz: Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki Tartus kentinde Rus donanma üssü bulunuyor. Bu üste demirli Rus savaş gemilerinden saldırı düzenleniyor.
  • Hazar Gölü: Hazar Gölü’nde konuşlu Rus savaş gemileri, daha önce Suriye’deki hedefleri vurmuştu. Rusya’nın, İran ve Irak’tan Suriye’deki hedefleri güdümlü füzelerle vurmak için bu ülkelerin hükümetlerinden izin istediği iddia edilmişti.
  • İran: Rusya’nın Hamedan Hava Üssü’nden saldırı gerçekleştirmeye devam edeceği açıklandı.