Gündem İranlı hasta Türkiye’de ‘beyin pili’yle iyileşti

İranlı hasta Türkiye’de ‘beyin pili’yle iyileşti

27.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İranlı ‘Parkinson hastası’ Afşin Rasuli, Türkiye’de gerçekleştirilen ‘beyin pili’ operasyonuyla normal aktivitelerini yapar hale geldi.

İranlı hasta Türkiye’de ‘beyin pili’yle iyileşti

İran Tahran’da noterde çalışan Afşin Rasuli (45) bundan 10 yıl önce sağ eli ve vücudunda titreme ortaya çıktığında, başına geleceklerden habersizdi. Vücudunun sağ tarafında tutulma ve gerilimler olan Rasuli, gittiği doktordan ‘Parkinson hastası’ olduğunu öğrendi. Rasuli’ye henüz 35 yaşında ‘Parkinson’ teşhisi konulması doktorları da şaşırttı. İlaç tedavisi uygulanan Rasuli’nin şikayetleri azalmadı. Doktorlar sürekli “Başka yapacak bir şey yok” diyerek genç adamı geri gönderdi. Ülkesinde derman bulamayan Afşin Rasuli, son çare olarak Türkiye’ye gelmeye karar verdi. “Türkiye’ye geldim ve beyin pili ile sağlığıma kavuştum” diyen Rasuli yaşadıklarını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Yazı da yazabiliyor

“Parkinson genellikle 70-80’li yaşlardan sonra görülür. Benim 35 yaşında neden Parkinson olduğumu kimse bulamadı. İran’daki doktorlar sadece ilaç önerdi. Ancak son zamanlarda vücudum ilaç tedavisine cevap vermiyordu. Arkadaşlarım Türkiye’yi önerince buraya geldim. Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Selçuk Göçmen ile görüştükten sonra umutlandım. Türk doktorlar hastalığımın tedavi edilebileceğini belirttiler. Nitekim ameliyattan sonra kendimi çok iyi hissettim. Tat ve koku hislerim geri döndü. Yazmayı çok seviyordum. Ameliyattan sonra kalemle rahatlıkla yazı yazmaya başladım. Sağ tarafımdaki baskı geçti. Bacak bacak üstüne atamıyordum, artık atıyorum. Yapamadığım her şeyi hemen yapmaya başladım.”

Haberin Devamı

İki aşamalı operasyon

İranlı hastayı ameliyat eden doktorlardan Doç. Dr. Selçuk Göçmen, “Beyin pili ameliyatı iki aşamalı. Önce hastaya beyin elektrotlarını, sonra ise pil jeneratörünü yerleştirerek operasyonu tamamlıyoruz” dedi. Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ise “Durumunu inceledikten sonra hastamıza ‘Derin beyin stimulasyonu’ ameliyatının uygun olduğuna karar verdik. Hastamız yaşam aktivitelerinde düzelme sağlanarak taburcu edildi” diye konuştu.

İranlı hasta Türkiye’de ‘beyin pili’yle iyileşti

İstanbul’a eşiyle gelen Afşin Rasuli, bacak bacak üstüne atmanın mutluluğunu yaşıyor.