Gündem İrmik helvası yapımı

İrmik helvası yapımı

25.04.2018 - 10:20 | Son Güncellenme:

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan irmik helvası evlerimizde sıklıkla yapılan oldukça lezzetli ve pratik bir tatlıdır. İrmik helvası ne zaman canınız tatlı çekse evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz bir tarif. Soğuk kış günlerinde çay ile sıcak yaz günlerinde ise dondurma ile yiyebilirsiniz. İşte mutfaklarımızın vazgeçilmezi geleneksel irmik helvası tarifi…

İrmik helvası yapımı

Malzemeler

2 su bardağı irmik
1 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 buçuk su bardağı toz şeker
125 gram tereyağı
Dolmalık fıstık ( isteğe bağlı olarak koyabilirsiniz)

Üzeri için
Tarçın, ceviz, fındık, badem ( isteğe bağlı olarak koyabilirsiniz)

Hazırlanışı

İrmik helvasının şerbetini hazırlamak için derin bir tencere içine suyu, sütü ve toz şekeri ekleyip şeker eriyene kadar kaynatın. Bu noktada derin bir tencere kullanmaya dikkat etmelisiniz. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp pişirmeye devam edin. Şerbet diğer yanda pişmeye devam ederken tereyağını derin bir kaba alın ve eritin. Erimiş tereyağının içine 2 su bardağı irmiği ekleyin ve irmikler kahverengiye dönene kadar karıştırmaya devam edin. Bu noktada irmiği sürekli karıştırmaya dikkat etmelisiniz, irmiğin kısık ateşte uzun süre kavrulması helvanın kıvamı için önemlidir. Ayrıca irmiğin rengi kahverengiden çok daha koyu bir renkte olmamalıdır. İrmiği kavurmaya devam ederken üzerine isteğe bağlı olarak fındık, dolmalık fıstık, badem ekleyip karıştırmaya devam edin. İrmik iyice kavrulduktan sonra diğer tarafta hazırlamış olduğunuz şerbeti kavrulmuş irmiğin üzerine dökmeye başlayın. Bu esnada şerbeti yavaş yavaş eklemeye özen göstermelisiniz. Şerbeti ekledikten sonra irmiği karıştırmaya devam edin. Helvayı kısık ateşte 10 dakika kadar daha sürekli karıştırarak pişirin. İrmik helvası kaynamaya başlayıp göz göz olduğunda tencerenin kapağını kapatın ve 20 dakika kadar kapağını hiç açmadan bekleyin. Demlenen irmik helvasını dilediğiniz şekilde sunum için şekil vererek hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Servis önerisi

İrmik helvası hem soğuk kış günlerinde hem de yaz günlerinde kurtarıcı bir tatlıdır. İrmik helvasına istediğiniz gibi şekil verdikten sonra üzerine badem ve tarçın serperek servis edebilirsiniz. Aynı şekilde sıcak yaz günlerinde dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz.