Ankara İş Gücü İstatistikleri

İş Gücü İstatistikleri

15.08.2017 - 14:51 | Son Güncellenme:

KSO Başkanı Zeytinoğlu: "İstihdam artışı için verilen teşviklerin yanı sıra mayıs ayından itibaren yeterli olmasa da turizmin işsizlik üzerine pozitif etkilerini görmeye başladık. Bu da tek haneli işsizlik hedefi için olumlu bir etken"

İş Gücü İstatistikleri

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, istihdam artışı için verilen teşviklerin yanı sıra mayıs ayından itibaren yeterli olmasa da turizmin işsizlik üzerine pozitif etkilerini görmeye başladıklarını belirterek, bunun da tek haneli işsizlik hedefi için olumlu bir etken olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Zeytinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mayıs ayına ilişkin iş gücü istatistiklerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, işsizliğin düşüş trendinde olmasına karşın, henüz bir önceki yılın düzeyine gerilemediğini kaydetti.

İşsizliğin ocak ayındaki yüzde 13'lük düzeyinden kesintisiz olarak mayıs ayında yüzde 10,2'ye kadar düşürüldüğüne dikkati çeken Zeytinoğlu, "Mayıs ayında iş gücüne katılım oranı yüzde 53 ile yüksek seviyeye ulaşmasına rağmen, işsizliğin yüzde 10,2 ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 artış göstermesi umutlarımızı kırmamalı. Haziran ve temmuzda düşüşün sürmesiyle tekrar tek haneli rakamları görebiliriz." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, turizm sektöründeki canlanmanın işsizlik üzerinde pozitif etkilerinin görüldüğünü vurgulayarak, "İstihdam artışı için verilen teşviklerin yanı sıra mayıs ayından itibaren yeterli olmasa da turizmin işsizlik üzerine pozitif etkilerini görmeye başladık. Bu da tek haneli işsizlik hedefi için olumlu bir etken." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

İstihdam artışının sabit sermaye yatırımları ile sürdürülebilir olması gerektiğine işaret eden Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Mayıs ayında istihdam tarafında bir iyileşme var. Ancak istihdam ihtiyacı yeni yatırımlardan kaynaklanıyorsa daha kalıcı oluyor. Oysa uygulanan teşvikler ile Kredi Garanti Fonu'ndan aktarılan kaynağın küçük bir kısmının yatırıma dönüştüğünü, gayri safi yurtiçi hasıla verilerinden öngörebiliyoruz. Gerek sezonluk ve gerekse alınan geçici tedbirlerin son çeyrekte etkisi azalacağından, yılı yine çift haneli işsizlik oranı ile kapatma tehlikesini dikkate almalıyız. Diğer taraftan üzerinde durulması gereken bir konu da genç nüfustaki işsizlik oranı. Yılın ilk aylarına göre gerileyen ve yüzde 19,8 olan genç nüfusta işsizlik oranının, bir önceki ayla aynı seviyede kalması düşündürücü. Bu konuda ilave tedbirlere ihtiyaç var."