Gündem İş güvenliği uzmanlığı sınav başvurusu için bugün son gün!

İş güvenliği uzmanlığı sınav başvurusu için bugün son gün!

04.11.2015 - 22:10 | Son Güncellenme:

İş güvenliği uzmanlığı sınav başvurusu yapmak için son gün bugün. 5 Aralık’ta yapılacak olan sınav için başvuru yapmak zorundasınız. Bu başvuru işlemini nasıl yapacağınızı haberimizden öğrenebilirsiniz.

İş güvenliği uzmanlığı sınav başvurusu için bugün son gün

İş sağlığı ve güvenliği yüzünden hayatını kaybeden kişilerin sayısının giderek artması sebebi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 6331 sayılı bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldı. Bu kanuna göre bir takım kurallar konuldu ve uyulmaması durumunda cezai işlemler uygulanmaya başlandı. Böylece iş güvenliği yüzünden hayatını kaybeden kişilerin sayısında azalışa gidilmesi hedef alındı.

Haberin Devamı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAV BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Bu doğrultuda işyerlerinin tehlike durumlarına ilişkin tehlikeli, çok tehlikeli ve az tehlikeli olmak üzere bir sınıflandırma yapıldı. İşletme de çalışan kişi sayısına ve işletmenin tehlike sınıflandırmasına göre her işletmeye belirli sayıda iş sağlığı ve güvenliği uzmanının alınması zorunlu kılındı. Böylece periyodik kontroller yapılabilecek, tehlikeli durumlar önlenecek ve can kayıpları minimum seviyeye indirilecektir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarını seçebilmek için de bir eğitim ve devamında sınav sistemi devreye sokuldu. Bu sınav iş güvenliği uzmanlığı sınavı olarak isimlendirildi. Biz de yazımızın devamında bu sınavın başvuru işleminden ve başvuru tarihlerinden bahsedeceğiz.

Haberin Devamı

İş güvenliği uzmanlığı sınav başvuruları 27 Ekim 2015 tarihi itibari ile başlamış bulunmaktadır. Sınava girmek isteyen adaylar, 27 Ekim 2015 ile 5 Kasım 2015 tarihleri arasında sınav başvurularını gerçekleştirebilecekler. İş güvenliği uzmanlığı sınavının tarihi ise 5 Aralık 2015 olarak belirlenmiştir. Bu sınav ÖSYM tarafından yapılmakta ancak tüm illerimizde yapılmamaktadır. Sınavın yapılacağı iller ise Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van’dır.

Sınavla ilgili duyurulara ve sınav başvurusu yapabilmek için girebileceğiniz bir online başvuru sistemi bulunmaktadır. Bu sistem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak hizmet vermektedir. İsg katip sistemi olarak bilinen bu sisteme girdiğinizde karşınıza Türkiye haritasının da yer aldığı bir site çıkacaktır. Bu harita da yapılan sınıflandırmalara göre illerin iş güvenliği uzmanı sayısına kadar, oldukça ayrıntılı bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Ayrıca sol kısımda da duyurular başlığı altında iş güvenliği uzmanlığı hakkında yapılan yeni duyurulara ve bilgilendirmelere ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sınav ile ilgili başvuru işlemi yapabilmek için ise üst kısım da yer alan ufak kutucukların arasında İSG-KATİP Giriş seçeneğini bulmanız ve tıklamanız gerekmektedir. Devamında bir E-Devlet giriş sistemine yönlendirileceksiniz. Burada sizlerden bir E-Devlet şifresinin istendiğini göreceksiniz. E-Devlet şifresinin temin işlemi PTT şubelerinden yapılmaktadır. Bu şifre kişisel bir şifre olduğu için temin işlemi sırasında kimlik bilgileriniz sorulacaktır. Ayrıca 2 TL gibi bir şifre temin bedeli de bulunmaktadır. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sistem üzerine TC kimlik numaranızla birlikte girip, Sisteme Giriş Yap butonuna basarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme girdiğinizde sınav başvurusu yapabileceğiniz kullanıcı paneline ulaşabilecek ve başvuru işleminizi gerçekleştirebileceksiniz. Böylece E-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde iş güvenliği uzmanlığı sınavına başvuru işlemini tamamlamış olacaksınız.