Ekonomi İş kadınlarına yatırım daveti

İş kadınlarına yatırım daveti

23.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TİKAD Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Yıldırım, ‘cazibe yatırımı’ teşviğini hatırlatarak iş kadınlarına çağrıda bulundu: “100 milyar yatırım teklifi var. Gösterin kendinizi. Tüm destek bizden. Sizleri Doğu’ya, Güneydoğu’ya yatırıma davet ediyorum”

İş kadınlarına yatırım daveti

Türkiye İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) Olağan Genel Kurulu’na katılan Başbakan Binali Yıldırım, kadınların iş hayatı başta olmak üzere sosyal hayatta, kültürel hayatta etkin olarak yer almasının önemine dikkat çekerek, açtıkları yeni yatırım yollarında kadınlara da büyük iş düştüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

23 il için teşvik programlarını hatırlatarak, iş kadınlarına “Hanımefendiler gösterin kendinizi” şeklinde seslenen Başbakan Yıldırım, “100 milyar yatırım teklifi var, 23 il sizi bekliyor. Her türlü destek, her türlü teşvik var. İstanbul’da, Ankara’da, Kocaeli’de, İzmir’de iş yapmak kolay. Vatanseverlik; Türkiye’nin her köşesinde iş yapmaktır, her köşesine gidebilmektir. Biz bunun şartlarını sağladık. Güvenliğiniz bizden, her türlü desteğiniz bizden, yatırım sizden. Bunun için sizleri Nene Hatun’un torunlarını; Doğu’ya, Güneydoğu’ya yatırıma davet ediyorum” dedi.

İş kadınlarına yatırım daveti

Fırsat eşitliği

Yıldırım, istatistiklere bakılınca Türkiye’de bankacılıkta çalışanların yüzde 51’inin kadın, hukukçuların yüzde 41’inin kadın, üniversitede öğretim üyeleri sayısının yüzde 44’ünün kadın olduğuna dikkat çekti. Mimarların yüzde 44’ünün, sağlık sektörünün yüzde 58’inin kadınlardan oluştuğunu anlatan Yıldırım, “Yani biraz hızlı gitmişsiniz. Yakında biz azınlığa düşeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Okul öncesi eğitim veren, çocukları geleceğe hazırlayan kadın öğretmen oranının yüzde 95 olduğunu dile getiren Yıldırım, birçok şirketi artık kadınların yönetmeye başladığını, 724 bin 515 ticari şirketin 205 bininin kadınlar tarafından işletildiğini ve yönetildiğini anlattı.

Yıldırım, 251 bin 346 kadın esnafın ülke ekonomisine katkısı olduğunu vurgulayarak, “Bu rakamlar önemli. Yüzde 20’den, yüzde 23’lerden, yüzde 33’lere çıkardık kadılarımızın istihdama katılımını. Bu da önemli bir gelişme ama bununla sınırlı değil. Yani kadınlara ayrıcalık yapmak, kadınlara pozitif ayrımcılık getirmek bir yöntemdir ama fırsat eşitliği sağlamak bence daha sağlıklı bir yöntemdir. Yarışta onların erkeklerden geri kalan tarafı olmadığını düşünüyorum. Yeter ki şartlar oluşsun, imkanlar sağlansın, engeller ortadan kalksın. Kolay elde edilen, kolay gider. Mücadeleyle elde edilen kalıcı olur” diye konuştu.

‘Mücadeleci olun’

“Sizin sorumluluğunuz hanımlar olarak erkeklerden daha fazla” diyen Yıldırım, “‘Osmanlı kadını’ diye bir tabir vardır. Osmanlı kadını demek ‘evi çekip çeviren, bütün bireyleri birarada tutan, kaynakları birleştiren ve geleceği inşa eden akil bir insan’ demektir. Doğrusu biz sizlerin her alanda daha etkin yer almanızdan büyük mutluluk duyarız. Hiç zerre kadar kıskançlığımız olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Ancak bunun ‘yapay’ olmaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: “Yarışın eşit şartlarda olması lazım. Bir şey size lütfedilirse sürekliliği olmaz, devamlılığı olmaz. Bu mücadeleyi sizlerin yapması lazım. Eşitiz, nüfusta eşitiz, seçmede eşitiz. Ama sorumluluk almada henüz eşit değiliz. Bunu birlikte sağlayacağız. Siz bu mücadeleyi vereceksiniz, biz de elimizde ne imkan varsa kullanacağız.”

‘Siyasette daha fazla olmalısınız’

Başbakan Binali Yıldırım, seçmenlerin yarıdan biraz fazlasının kadın, nüfusun yarısının kadın, yarısının da erkek olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Siyasette kadınların daha fazla olması lazım. Kılıçdaroğlu’nu ben anlamıyorum. 18-25 yaşı o kadar çarpıtıyor ki... 18-25 yaş arası 9 milyon 250 bin insanımız var. Bunun yarısı kadın. İşi getirdi bağladı askerliğe. Peki diğer yarısı 4.5 milyonu kadın, onlar askere gitmiyor. Onlarla ilgili bir düşünceniz var mı? Yok sayıyor, yok... Kadınlarımız, erkeklerimiz Türkiye’nin geleceğini birlikte inşa edeceğiz.”

Haberin Devamı

Yıldırım, günden güne güçlü Türkiye’nin kadınlarının her alanda daha güçlü hale geldiğini ifade ederek, siyasette özellikle AK Parti’nin yeni bir çığır açtığını, partinin en etkili ve en güçlü teşkilatının kadın kolları teşkilatı olduğunu, AK Parti’nin 11 seçimdeki başarının arkasında kadınların bulunduğunu kaydetti.

Yıldırım, 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasının önemli bir tarih olduğunu söyledi.

Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“Efendim hükümet kuruldu, kurulmadı, anlaştılar, anlaşamadılar... Zaman kaybı yok, Yazık günah değil mi? Ama zararın neresinden dönülürse kardır. Türkiye’nin artık bir saniye bile kaybedecek vakti yoktur. Bu ‘hayırcı’ korosunun Türkiye vizyonuyla ilgili, geleceğin Türkiye’si ile ilgili hiçbir fikirleri yok. Olamaz. Çünkü bunlar hayatında tek bir sorumluluk alıp, bir iş üretmiş değiller. Köprü yaparsın karşı çıkar, havaalanı yaparsın, baraj yaparsın karşı çıkar. Tünel yaparsın karşı çıkar. Ne kadar hayırlı iş varsa, güzel iş varsa bunlar hep karşısında. Ama tecrübeyle sabit, yapıp bitirdikten sonra en önce onlar kullanırlar. Böyle de bir özellikleri var.”

Haberin Devamı

ENERJİDE ARTIK İHRACAT ZAMANI

İş kadınlarına yatırım daveti

Türkiye’nin gücüne güç katması için herkesin birbirine destek vermesi gerektiğinin altını çizen Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, “Hepimiz bir bütünün parçalarıyız” dedi.

Gençlerin beklentilerine herkesin hazır olması gerektiğini kaydeden Meltem Demirören Oktay, “Sayın Başbakanımızın verdiği rakamlara göre 18-25 yaş arası 9 milyona yakın genç var. O çocuklar bizlerden çok farklı beklentilere sahip. Bizler hepimiz o beklentilere ‘nasıl hazırlıklı olmalıyız’ diye çok iyi düşünmeliyiz, ona göre plan yapmalıyız” diye konuştu.

Yeni strateji şart

“Hizmet vererek büyüdük” diyen Meltem Demirören Oktay, şöyle devam etti: “Evet hizmet sektöründeyiz diyoruz, bu enerji. Senelerce biz evlere, hanımlarına enerji taşıdık, gaz taşıdık. Şimdi farklı sektörlere de girdik. Yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.”

“Enerji piyasası şu anda çok büyük değişimler yaşıyor. Dünyada da coğrafi açıdan çok öne çıkıyoruz” diyen Meltem Demirören Oktay, “Bir geçiş durumundayız. Bu bize daha büyük kıymet katıyor. Bu aynı zamanda daha kırılgan bir durumu da beraberinde getiriyor. Kendimizi korumaya almalıyız. Türkiye’de daha fazla enerji üretimi olması lazım. İthalattan çok üretmeliyiz. Madenlerimizde alt haritalarımız çıktığında çok daha farklı sonuçlarla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Artık ithalat değil ihracat yapacağımızı düşünüyorum. Biz de sektörde kendimizi o yöne doğru ayarlayacağız. Dijital hızlılık bize çok farklı hizmet şekilleri getirecek” ifadelerini kullandı.

Kadın yatırımcıya pozitif ayrımcılık

TİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Bulut, dünyada değişimin temellerini iş kadınlarının oluşturacağını, bu yolun uzun olduğunu ifade ederek, “O yola taşları döşerken ayağımıza takılacak taşların bilincindeydik. Çünkü dünya gerçekten erkek. Dünyayı ne yazık ki erkekler yönetiyor” dedi.

‘Seferberliğe varız’

Kadınların merhamet ve vicdanını yitirmeden bütün dünyaya barış mesajı vermeleri gerektiğini belirten TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, Batı’daki lobi faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi.

Nilüfer Bulut, Türkiye’de sistem değişikliğine ihtiyaç olduğunu aktararak, “İş kadınları olarak önümüzdeki engelleri birebir yaşıyoruz. Bu engellerin kaldırılması gerekiyor. O nedenle de Türkiye’deki sistem değişikliğinin yanındayız. Bununla ilgili bütün iş dünyasının da yanında olduğu inancındayız. İstihdam seferberliğinde biz iş kadınları da varız... KOBİ’ler için yapılan düzenlemelerin daha büyük yatırımlar için sağlanmasını da bekliyoruz. Kadın yatırımcılara pozitif ayrımcılık rica ediyorum” diye konuştu.

Yeni yönetim belirlendi

TİKAD üyeleri Genel Kurul’da yeni yönetim kurulunun seçimlerini yaptı. Dünkü toplantıda başkanlığa yeniden Nilüfer Bulut seçildi.

Yönetim Kurulu Asil Üyeleri

Nilüfer Bulut

Zehra Neşe Kavak

Meltem Demirören Oktay

Sema Güral Sürmeli

Hediye Güral Gür

Esin Güral Argat

Emine Sabancı Kamışlı

Şerife Ercantürk

Vuslat Doğan Sabancı

Seniha Ece Kurdoğlu

Pelin Akın

Ayşe Cevahir Ersoy

Işıl Okan

Sağlıkta dönüşüm

Zehra Neşe Kavak

Akademic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye’nin sağlıkta kat ettiği önemli yollarla ilgili istatistikleri paylaşan Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ise sağlıkta dönüşüm programının başarısına dikkat çekti.

‘Gücümüzle öne çıkalım’

Sema Güral Sürmeli

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı

“Türkiye’nin kendi gücü ve değerlerinin bilinciyle hareket etmesi gerek. Biz kendimize inandıktan sonra bütün dünyanın bunu görüp, bize inanacağını düşünüyorum.”

‘Yatırımlar hız kesmedi’

Demet Sabancı Çetindoğan

Demsa Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

“Son dönemde zorluklar yaşansa da birçok uluslararası yatırımcı Türkiye’ye yatırım yaptı. Perakende de iki önemli sorun var. Birisi lüks ürünlerin sahteleri ülkemizde çok fazla bulunuyor. Diğeri ise indirim meselesinde belli bir zaman dilimi olmaması. Bunlar, sektöre büyük darbe vuruyor.”

‘Teknoloji üretmeliyiz’

Esin Güral Argat

Lav Yönetim Kurulu Başkanvekili

Türkiye, önemli adımlar atmalı. Daha da global olacak bir dünyada önemli bir yer almak için başta dijital dönüşüm olmak üzere, katma değerli ürünlerde, teknoloji üretmede hızlı adımlar atılması gerekiyor.

‘HEP BİRLİKTE ATAK DÖNEMİ’

Özlem Zengin

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı

“Son zamanlarda siyaset dili giderek haşinleşti. Kadınların dili merhamet ve adalet dilidir, bu dilin siyasete de yansıması lazım. Türkiye’ye iş dünyasında iş yapan alanlara bakıldığında hiçbir sektör birbirinden bağımsız değil. Bir bütün olarak o resme bakmak ve cevap üretmemiz gerekiyor. Bence bu işi kadınlar yapar. Bizim hayatımız o kadar birbirine benziyor ki. Türkiye’de gerçek anlamda demokrasinin yerleşmesinde bütün bu sektörlerin el ele vererek çözümün bir parçası olmasını, güç üretmesini yeteri kadar yapamadığımızı düşünüyorum.

‘Kadınları ihracatta daha fazla görelim’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİKAD’ın 13 yıl önce kurulduğunu ve önemli işler başardığını, gerçekleştirdiği projelerin 81 ilde yankı bulduğunu söyledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Yarattığınız enerji ile kadınlarımızın iş hayatına katılmalarına önemli katkılar sağladınız. Buradan değerli iş kadınlarımıza sesleniyorum; sizleri ihracat ailesinde daha fazla görmek istiyoruz. Zira kadınların varlık göstermediği bir ortamda bu hedeflere ulaşmamız çok zor.”

Yazarlar