Gündem isak Haleva tek aday

isak Haleva tek aday

08.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Musevi Cemaati, Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın 7 yıllık görev süresinin dolması nedeni ile 14 Mayıs’ta sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

isak Haleva tek aday

Türkiye Hahambaşılığı Seçim Kurulu tarafından Milliyet’e yapılan açıklamada halihazırda Hahambaşılık görevini yürüten Rav İsak Haleva’nın tek aday olarak seçime gireceği belirtildi.
Seçmen listelerinin başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Çanakkale, Antakya, Edirne ve Kırklareli’nde bulunan sinegog vakıflarında askıya çıktığı bilgisi verilirken, seçim tarihinde İstanbul’da bulunamayacak seçmenlerin 10-11 Mayıs tarihlerinde oy kullanabilmeleri için planlama yapıldığı duyuruldu. Daniel Altaras’ın başkanlığını yürüttüğü Türkiye Hahambaşılığı Seçim Kurulu’nda ise Nedim Karako, Samuel Azar, Moris Levi ve Avukat Betsi Penso gibi isimler yer alıyor.
18 yaş üstü oy verecek
14 Mayıs Pazar günü Türkiye genelindeki sinagog vakıflarında yapılacağı açıklanan seçimler hakkında Türkiye Hahambaşılığı Seçim Kurulu tarafından Milliyet’e şu bilgiler verildi:
“Hahambaşı adaylığına doğal adaylardan sadece Rav İsak Haleva başvurmuştur. Ülkemizde yaşayan, Hahambaşılık vakfına kayıtlı ve seçmen listelerinde adı bulunan 18 yaşından büyük Yahudiler oy kullanabilirler. Hahambaşı seçimi seçim tüzüğüne göre yapılır, bir önceki dönemden farklı bir ravın seçilmesi halinde belirlenen bir sinagogda topluma açık isat töreni icra edilir. Asırlardır bu topraklarda yaşayan Yahudi vatandaşlarımız dini liderlerini seçmekten mutludur.”
Öte yandan sandık yerlerinin, Hahambaşılık makamının bulunduğu İstanbul’da valiliğe bildirileceği, seçime tek başına girecek Haleva’nın, isminin de valilik makamına verildiği belirtildi.

Yazarlar