Gündem İşçiler 28 gün sonra serbest

İşçiler 28 gün sonra serbest

01.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak’ta 28 gün önce kaçırılan 16 Türk işçi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. Beştepe’de işçilerle görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmiş olsun dileklerini iletti

İşçiler 28 gün  sonra serbest

Irak’ta 28 gün alıkonulduktan sonra serbest bırakılan 16 Türk işçi, ANA uçağıyla Ankara’ya geldi. İşçileri yurda getirmek için Irak’a giden, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’yı taşıyan uçak, Bağdat Havalimanı’ndan uçuş ekibinin “hoş geldiniz” dilekleriyle havalandı. Uçağın havalanmasının ardından Türkeş ve bakanlar işçilerle konuştu, alıkonuldukları 28 güne ilişkin bilgi aldı.

Haberin Devamı

Türk yemeği yediler

Yolculuk sırasında kendileri için özel hazırlanan Türk yemekleri ikram edilen işçiler, gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Protokol üyeleri ile işçileri taşıyan uçak, yaklaşık iki saatlik yolculuğun ardından Türk güvenlik görevlileri eşliğinde Esenboğa Havalimanı’na indi.

Uçağın kapısında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve beraberindekiler tarafından karşılanan işçilerin yakınları da aprona getirildi. İşçiler uçağın merdivenlerinden inerken apronda bekleyen eşler gözyaşına boğulurken, bazılarının kucaklarındaki bebekler de babalarını tanıyarak seslenmeye çalıştı.

Burada bayraklarla bekleyen yakınlarıyla bir araya gelen işçilerden Hasan Türkmen, “Bize iyi baktılar, dövmediler, sevgi gösterdiler” dedi.

Haberin Devamı

‘Benim için bitti’

Oğuzhan Yılmaz adlı işçi ise babası ve ağabeyiyle birlikte gittiği Irak’ta ailesiyle beraber esir düştüğünü belirterek, “Bayramda burada olmak isterdik, olamadık. Babamı önceden bırakmışlardı, ağabeyimle birlikte geldik” diye konuştu.

Yakınlarına ağlayarak kavuşan bir işçi ise “Allah kimseye göstermesin, Irak işi benim için bitmiştir. Bize iyi davrandılar” dedi. Bir başka işçi “Bizi kim kaçırdı bilmiyorum” derken diğer bir işçi de “Operasyon yapılmadı, bırakıldık” diye konuştu.

‘Yakından takip ettiler’

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, havalimanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun kaçırılan işçilerle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Devletin ilgili bütün birimlerinin yapılması gereken her türlü çalışmayı yaptığını vurgulayan Akdoğan, Irak merkezi hükümeti yönetimi ile de her türlü temasların kurulduğunu kaydetti.

Akdoğan, “İşçilerin sağlık durumları gayet iyi. İşçilerimize bu süreçte milletimiz de dualarıyla destek oldular. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. Havaalanı önünde çok büyük kalabalık var, bütün vatandaşlarımıza duaları için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

‘Uçak tahsis etti’

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga ise, “Başlarına herhangi bir hadise gelmedi, burunları kanamadı, sorunsuz şekilde bu esaret sürecini geride bırakmış oldular.

Haberin Devamı

Iraklı yetkililerle sürekli görüşmeler yapıldı. Şükürler olsun işçi kardeşlerimiz serbest kaldı” ifadesini kullandı. Kasırga, işçilerin özgürlüklerine kavuşmasından Erdoğan’ın da büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “İşçilerin Irak’tan teslim alınması konusunda kendilerine vekaleten beni görevlendirdi ve bu uçağı tahsis etti” dedi.

Kızının okul masrafları için gitmişti
Serbest bırakılan işçilerden Refai Dayı’nın (41) Bartın’daki evinde sevinç yaşanıyor. Kocareis köyünde ikamet eden işçinin eşi Fadime Dayı, eşinin çocuğunun okul masraflarını daha rahat karşılayabilmek için 8 ay önce Irak’a çalışmaya gittiğini söyledi.
Günlerdir büyük korku yaşadıklarını anlatan Dayı, “Bunu anlatamam. Burada iş bulamadığı için Irak’a gitmişti. Şu anda çok mutluyum” dedi. İşçinin annesi Hamide Dayı da olayın yaşandığı günden itibaren sürekli ağladığını belirterek “Oğlumun kaçırıldığı günden bu yana ilaçlarla ayakta duruyorum, ona kötü bir şey yapılmasından çok korktum. Serbest kaldığı için çok mutluyuz” dedi. Daha önce serbest bırakılan işçilerden Ercan Özpilavcı da “Arkadaşlarımızın Kurban Bayramı’ndan önce bırakılacağını ümit ediyordum. Aileleriyle çifte bayram yaparlar diye düşünüyordum. Sevincimiz bugüne nasipmiş. İnşallah bugün yarın ailelerine kavuşacaklardır” dedi.
‘Bayram kötü geçti’
Serbest bırakılan işçilerden Tahsin Cömert’in İzmit’teki eşi Nevin Cömert de “Kaç gündür bu haberi bekliyorduk. Bayram kötü geçti. Memlekette kaldım. Bir oğlum, bir kızım var. Eşim akşam gelecek. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan ilgililerden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.
Orçun Topaloğulları’nın babası Tarık Topaloğulları da çok mutlu olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.