Gündem İshal tedavisinde bilmeniz gerekenler

İshal tedavisinde bilmeniz gerekenler

17.04.2018 - 11:00 | Son Güncellenme:

İshal söylemeye çekindiğimiz bir rahatsızlık. Hastalar genelde bir yandan utanıyor diğer yandan bu rahatsızlığı küçümsüyor. Oysa ki kronikleşen ishal vakaları ciddi oranda vitamin ve mineral kaybına sebep olabilir. Özellikle çocuklarda ölümcül sonuçlar doğurabilir...

İshal tedavisinde bilmeniz gerekenler

İshal Belirtileri Nelerdir?

Tıbbi olarak sıvı şeklinde 250 gramdan fazla dışkılama ishal olarak adlandırılır. Genelde karın ağrısı ile başlayan ishal, normal dışkılama yerine daha sulu olarak görülmektedir. Vücudun aşırı su kaybetmesinden dolayı susuz kalınabilir. İshal birçok sebepten dolayı olabilir. Çoğunlukla magnezyum fazlalığı, viral ya da bakteriyel toksinlerden ötürü görülmektedir. İshal enfeksiyonuna birçok hastalık neden olabilir. Kolera, crohn, dizanteri ve botulizm hastalıklarından kaynaklanan kronik durumlar gözlenebilir.

Enfeksiyona yakalanan kişi, doğru tedaviye başlarsa bir hafta kadar bir sürede iyileşebilir. Ancak aşırı su kaybedildiği için hayati tehlike göz önünde bulundurulmalıdır. Su kaybından dolayı idrarda azalma ve ağızda kuruluk görülür.
İshal karın ağrısı dışında mide bulantısı, halsizlik, ateş ve bulantıyla birlikte kusmaya neden olur. Hasta bitkin düşer.

İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

İshal tedavisinde asıl amaç vücutta kaybedilen su ve tuz miktarını yerine koymaktır. En doğru tedaviyi doktorunuz söyleyecektir. Bakteriden kaynaklanan vakalar için doktor tarafından antibiyotik türü ilaçlar verilebilir. Parazit kaynaklı ise yine antibiyotik tedavisi önerilir. İleri derecede olan durumlarda hastaya serum takılabilir. Antibiyotik uzun vadeli kullanılmamalıdır. Aksi halde hastanın bağırsak florası bozulur.

İshale Ne İyi Gelir?

İshal rahatsızlığı olan kişinin beslenmesine dikkat etmesi, iştahı azaldığı için küçük öğünlerle yavaş beslenmesi gerekir. Bunun dışında lifli gıdaların tüketilmesi, pirinç lapası, haşlanmış patates gibi gıdalarla beslenmek önemlidir. Su kaybı için bol bol sıvı tüketilmelidir. Uzun süren ishal durumlarında mutlaka hastaneye başvurmak ve tedavi olmak olası can kayıplarının yaşanmasını önler. Özellikle küçük çocuklarda çok dikkatli olunması ve ishal varsa doktora giderek tedavinin yapılması gerekir. Hijyene oldukça dikkat