Dünya IŞİD, antik kentte kafa kesip katliam yaptı!

IŞİD, antik kentte kafa kesip katliam yaptı!

19.01.2017 - 16:57 | Son Güncellenme:

Palmira'yı geçen ay geri alan terör örgütü, aralarında öğretmenler, askerler ve muhaliflerin olduğu 12 kişiyi antik kentteki müzenin bahçesinde ve Roma amfi tiyatrosunda öldürdü. Kurbanların dördünün başının kesildiği bildiriliyor.

IŞİD, antik kentte kafa kesip katliam yaptı

Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, eli kanlı terör örgütü IŞİD'in antik kent Palmira'da 12 kişiyi öldürdüğünü bildirdi. Gözlemevinin verdiği bilgiye göre, dört kişinin başı kesildi, sekiz kişi de vurularak öldürüldü. Kurbanlar arasında dört öğretmen, dört asker ve dört de muhalif bulunuyor.

Haberin Devamı

Terör örgütü, geçen yıl Mart ayında kaybettiği Palmira'yı geçen ay yeniden ele geçirmişti.

Bazı infazlar UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer alan müzenin bahçesinde yapıldı. Yerel aktivist grup Palmira Gözlemcileri'nin aktardığına göre, ayrıca kurbanların bazıları da Roma amfi tiyatroda öldürüldü.

Palmira'daki infazlar ilk değil. Terör örgütü, antik kentte 25 rejim askerini öldürdüğünü 2015 yılında yayımladığı bir videoyla duyurmuştu. Aynı yılın Ağustos ayında ise 81 yaşındaki arkeolog Halid el Esad'ın başı kesilmişti. Bir yıl bölgede terör estiren IŞİD'in Palmira'da öldürdüğü insan sayısı ise 280'i buluyor.

Antik kentin IŞİD'den kurtarılmasıyla Mayıs 2016'da amfi tiyatroda bir konser verilmişti. Ancak Şam rejimi geçen yılın sonunda tüm gücünü Halep savaşına yöneltince, IŞİD geri döndü ve Palmira çevresini yeniden ele geçirdi.

Haberin Devamı

Palmira, 2016'da topraklarının dörtte birini kaybeden IŞİD'in yeniden ele geçirdiği birkaç yerden birisi.

IŞİD, 20 Mayıs 2015'te yoğun çatışmaların ardından tarihi Palmira antik kentinin kontrolünü sağlamıştı. Eli kanlı terör örgütü, binlerce yıllık geçmişe sahip kentteki tarihi eserleri harabeye çevirmişti. BM güvenlik güçlerinin koruması altında bölgeye giden UNESCO heyeti, Palmira'daki büyük heykellerin, büstlerin, mezarların ve anıtların büyük bir kısmının yıkılıp, parçalandığını açıklamıştı.

Suriye'deki iç savaştan önce Palmira, ülkenin en önemli turistik merkezlerinden biriydi. Her yıl binlerce turist, antik kenti görmek için bölgeye akın ediyordu.

Türkiye'nin sınır ötesi harekâtı Fırat Kalkanı ile Cerablus-Azez hattını kaybeden terör örgütü, halihazırda stratejik önemdeki El Bab'ı savunuyor. Türk özel birlikleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından kuşatılan kentin, kısa sürede düşmesi bekleniyor.

Doğu cephesinde ise Musul'da kuşatılan IŞİD, kentin yarısını kaybetmiş durumda. Irak ordusu ve diğer silahlı unsurlar, Musul'u ikiye bölen Dicle Nehri'nin batısını kurtarmak için saldırıyor.

IŞİD'in 2016'da kaybettiği yerler arasında Felluce ve Sirte gibi önemli merkezler var.