Dünya IŞİD, ‘en cesur’ orkestrayı susturdu

IŞİD, ‘en cesur’ orkestrayı susturdu

29.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnternetten izledikleri videolarla enstrüman çalmayı öğrenen Iraklı gençlerin savaşa rağmen kurduğu orkestranın hikâyesi kitaplaştırıldı

IŞİD, ‘en cesur’ orkestrayı susturdu

ABD işgalinin ardından şiddet sarmalından kurtulamayan Irak’ta, tüm olumsuzluklara meydan okuyan gençlerin kurduğu senfoni orkestrası, IŞİD terörü nedeniyle çalışmalarına son vermek zorunda kaldı. Orkestranın İskoç şefi Paul MacAlindin, ‘dünyanın en cesur orkestrası’nın ilham veren hikâyesini kitaplaştırdı. 2009-2014 yılları arasında Iraklı gençlere umut olan Irak Ulusal Genlik Orkestrası’nı anlatan ‘Upbeat’, şimdiden Amazon.com’da üst sıralara yerleşti.

Iraklı gençlerin İskoç şefle buluşması, alışılmadık bir ilanla başladı. 2008’de İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da yerel bir gazeteyi okuyan MacAlindin, 17 yaşındaki Iraklı genç kız Zuhal Sultan’ın verdiği ilanı fark etti. İlanda, “Iraklı genç, orkestra şefi arıyor” deniliyordu. MacAlindin, aklından çıkaramadığı bu ilana yanıt vermeye karar verdi. Piyanist Sultan, savaşa rağmen gençleri buluşturacak bir orkestra kurmakta kararlıydı. Genç kız, Irak’taki elçilikleri aracılığıyla İngiliz ve Alman hükümetlerini ve Twitter’dan ulaştığı Irak Başbakan Yardımcısı’nı projeye fon vermeye ikna etmişti. Seçmeler, YouTube üzerinden yapılırken 35 kişilik orkestra tamamlandı. Yaşları 14 ile 29 arasındaki Iraklı gençlerin neredeyse tamamı, enstürman çalmayı kendi kendilerine internetten izledikleri videoları izleyerek öğrenmişti. Orkestra Irak’ın dört bir yanından Arap, Türkmen, Kürt Şii ve Sünni gençleri bir araya getirmişti. Yılmadan çalışan gençler İngiltere, Almanya ve Fransa’da konser verdi. Gençler tüm zorluklara dayansa da, IŞİD’in 2014’te ele geçirdiği topraklarda ‘hilafet’ ilan etmesi bir araya gelmelerini imkânsız kılmıştı. ‘Yıkıldığını’ belirten MacAlindin, yine de Iraklı gençlerin her şeyi başarabileceklerini kanıtladıklarını söylüyor.