Dünya IŞİD, Musul kırsalında geriletiliyor

IŞİD, Musul kırsalında geriletiliyor

21.10.2016 - 15:52 | Son Güncellenme:

Irak'ta 17 Ekim'de başlatılan Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonu kapsamında Peşmerge güçleri, Başika kasabanın çevresinde ilerleme sağladı. Kentin güney ve doğu cephelerinde operasyonu yürüten Irak ordusu da bazı bölgeleri ele geçirdi.

IŞİD, Musul kırsalında geriletiliyor

Musul operasyonu 5’inci gününde. Peşmerge güçleri Perşembe günü Musul’un kuzeyindeki Başika yönünden yeni bir cephe açmıştı. Burada hedef, Başika, Batnaya ve Horsabad gibi kasabaları ve çevresindeki köyleri ele geçirmek.

Haberin Devamı

Peşmerge güçleri ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar gerçekleşti, IŞİD çok sayıda bomba yüklü araç saldırısı düzenledi. Bu saldırıların çoğu engellenirken peşmerge güçlerine yönelik bir saldırı engellenemedi. Kürt güçleri burada IŞİD’in elindeki kasabaları sırayla almak yerine bu bölgeleri tek tek kuşatma ve aradaki bağlantıları kesme taktiğini izliyor. Böylelikle Başika bölgesindeki IŞİD unsurlarının Musul kent merkezinden destek almasını engellemeye amaçlıyor.

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteği verdiği Peşmerge güçleri ilerleme sağladı ve Başika’nın batısındaki Navran, Bariman ve Kaim bölgelerini ele geçirdiğini açıkladı. Fadiliye kasabasının çevresine kadar ilerlediğini söyledi.

Peşmerge, ölü veya yaralılarla ilgili detaylı bilgi vermiyor ancak cephe hattından gelen ambulansların sayısı çok oluşu ölü ya da yaralıların çok olduğu izlenimi veriyor.

Haberin Devamı

'Bartılla ordunun elinde'

Musul'un doğusundaki çatışmaları yürüten Irak Ordusu ve yanındaki terörle mücadele timleri, Batılla kasabasını tamamen ele geçirdiğini açıkladı. Ancak yerel kaynaklar kasabanın içinde siper almış IŞİD unsurlarının hâlâ bulunduğunu öne sürüyor.

Güneydeki Kayyara hattında Irak ordusunun ilerlemesi devam ediyor. Bu güçler zırhlı araç ve asker sevkiyatını yaptığı Halidiye, Salih ve Zanaver köylerine yoğunlaştı. Ordu, Salih köyünü geri aldığını açıkladı.

BM: IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor olabilir

BM İnsan Hakları Bürosu, IŞİD’in sivillerin kaçışını engellemeye çalıştığını ve en az 550 aileyi Musul’un kırsalından kent merkezine göç etmeye zorladığını açıkladı.

BM, köylerden alınan sivillerin IŞİD mensuplarına yakın noktalarda tutulduğunu, bunun da canlı kalkan olarak kullanıldıklarına bir işaret olabileceğini ifade etti.

BM Sözcüsü Ravina Shamdasani, ellerine geçen bazı raporlara göre IŞİD’in Musul’a yakın bir köyde 40 kişiyi idam ettiğini söyledi.

Kaynak: Al Jazeera Türk