Siyaset IŞiD ne zaman terör örgütü ilan edildi?

IŞiD ne zaman terör örgütü ilan edildi?

01.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan’ın Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıyla ilgili “Güvenlik zafiyeti yok” dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “O zaman bir yönetim zafiyeti var demektir” dedi. Kılıçdaroğlu, IŞİD’le ilgili 11 soruya yanıt istedi

IŞiD ne zaman terör örgütü ilan edildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, IŞİD ile Ak Parti arasında bir ideolojik akrabalık olduğunu iddia etti, “IŞİD’in bir terör örgütü olduğunu MGK, ne zaman karara bağlamıştır?” diye sordu. Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısına ilişkin olarak Başbakan Binali Yıldırım’a 11 sorusu olduğunu belirterek, “Bu soruları, terörden şikayet eden bütün vatandaşlar adına soruyorum. ‘Şu soru yersizdir’ denirse, o soruyu geri alacağım” dedi.

Haberin Devamı

Dün JW Marriott Oteli’nde düzenlenen, “Çoğulcu Demokrasi ve Parlamenter Sistem” konulu hukuk çalıştayının açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, yaşanan terör olayları karşısında, bir şeyler yapılması gerektiğini vurguladı. Bu aşamada, doğrudan hiçbir kişiyi ya da kurumu şikayet konusu etmeyeceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması için 11 soru hazırladığını, “Şu soru yersizdir” denirse, o soruyu geri alacağını söyledi.

‘Herkes merak ediyor’

“Türkiye’de yaşayan herkes bu soruların cevabını merak ediyor, ben de cevap bekliyorum, beşikteki çocuk da cevap bekliyor, manav da cevap bekliyor, herkes cevap bekliyor” diyen Kılıçdaroğlu’nun Yıldırım’a yönelttiği şular şöyle:

“1 - Musul Başkonsolosluğumuz basılıp 49 vatandaşımız esir alınırken, hangi hükümet IŞİD’e ‘terör örgütü’ demedi? 2 - Hangi milletvekili, ‘PKK ve IŞİD terör örgütü değildir.’ dedi? 3 - ‘IŞİD iyi ki varsın, Allah kurşununu azaltmasın’ diyen kişi, hangi partidendir? 4 - IŞİD hangi iktidar döneminde Türkiye’de palazlandı ve korundu? Türkiye’nin 70 ilinden IŞİD’e katılım olduğu doğru mudur? 5 - Suriye’deki çatışmalarda yaralanıp Türkiye’ye tedavi için getirilen ve iyileştikten sonra tekrar Suriye’ye gönderilen IŞİD militanlarını hangi iktidar korudu, kol, kanat gerdi? 6 - Sadece Türkiye’de değil, Suriye’de IŞİD’in de dahil olduğu cihatçı gruplara tırlarla silah göndererek, onlara destek veren hangi hükümettir? 7 - IŞİD’in bir terör örgütü olduğunu, Milli Güvenlik Kurulu ne zaman karara bağlamıştır? Milli Güvenlik Kurulu’nun böyle bir kararı var mıdır? 8 - Türkiye’de hangi savcı, IŞİD terör örgütüyle ilgili bir iddianame hazırladı? FETÖ için iddianame hazırlayan savcılık, IŞİD için hangi gerekçeyle hazırlayamamaktadır? 9 - IŞİD terör örgütünün Türkiye lideri kimdir? Herkesin bildiği bu kişi, nasıl oluyor da elini kolunu sallayarak Türkiye’de gezebiliyor? Kim ya da kimler bu kişiyi koruyor? 10 - IŞİD terör örgütünün son bir yılda yaptığı eylemler sonucu, yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Patlayan bu bombaların siyasi sorumlusu kim ya da kimlerdir? 11 - Son patlayan bomba ile ilgili olarak, Sayın Başbakan yaptığı açıklamada ‘Güvenlik zafiyeti yok’ dedi. Peki güvenlik zafiyeti yoksa, o zaman bir yönetim zafiyeti var demektir. Sayın Başbakan bunu kabul ediyor mu?”

Haberin Devamı

Niçin çark etti?

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mavi Marmara gemisine yönelik açıklamalarına ilişkin soru üzerine de şunları söyledi: “Biz Erdoğan’ın İsrail konusunda nasıl 180 derece çark ettiğini gayet iyi biliyoruz. Bana hangi gerekçelerle çark ettiğini anlatması lazım. Düne kadar en ağır eleştirileri yapan, düne kadar bana ‘Siz İsrail ağzıyla konuşuyorsunuz’ diyen, ben ‘Mavi Marmara’nın gönderilmesi doğru değildir’ dediğim halde, ‘Biz arkasında duruyoruz, göndereceğiz, hatta insani yardım gönderip blokajı kaldırmak için Türk donanması da eşlik edecektir’ diyen bir Cumhurbaşkanı şimdi kalkmış, ‘Ben söylüyorum sen anlamıyorsun’ diyor bana. Ben gayet iyi seni anlıyorum ama sen çark ettiğin için. Fırıldaklar biliyorsunuz sürekli görüş değiştirir bu aynı zamanda narsist kişiliğe sahip olanların da genel bir tavrıdır”

Haberin Devamı

İdeolojik akraba

Muhalefet partilerinin IŞİD hakkında verdiği araştırma önergelerinin reddedilmesine ilişkin olarak da Kılıçdaroğlu, “IŞİD ile AKP arasında bir ideolojik akrabalık vardır. Temel nedeni budur” dedi.

CHP ‘ortak bildiri’yi imzalamama eğiliminde

CHP’de terör olaylarının ardından TBMM’de okunan ortak bildirileri imzalamama eğilimi öne çıktı.

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan toplantıda, bir süredir büyük terör saldırılarında ya da Alman Parlamentosu’nun Ermeni soykırımını tanıyan kararı gibi olaylarda TBMM’de parti gruplarının imzaladıkları ortak bildiri gündeme geldi. Milliyet’in aldığı bilgilere göre bazı MYK üyeleri, “ortak bildiriye imza atma tavrı”nı eleştirdi ve konunun bu toplantıda karara bağlanmasını istedi. Bazı üyeler çekimser kalırken çoğu üye “Bundan önceki ortak bildirilere imza atıldı ancak yine de CHP aleyhinde bir algı operasyonu yürütülmesine engel olunamadı. AKP’nin doğrudan sorumlu olduğu saldırılarda hükümetin sorumluluklarını hatırlatmadan, yalnızca terörü kınayan tarzda bildirilere imza atılması siyaseten doğru değil” görüşünü bildirdi. Toplantıda bundan sonra Ak Parti’nin imzaladığı bildiriyi imzalamama eğiliminin ağır bastığı öğrenilse de bu yönde bir karar alınmadı.

‘Rant vicdansızlığı’

Kılıçdaroğlu’nun toplantıda, “Saldırının AKP’ye karşı yapıldığına yönelik yorumlar yapılıyor. Buradan bile mağduriyet yaratmaya çalışıyorlar. Bunu ranta çevirmeye çalışmak vicdansızlıktır, ahlaksızlıktır. Erdoğan, artık bu ülkenin güvenliğini sağlayamıyor. Akrebin bal yapmasını bekleyenler ya akrebin kendisidir ya da aptaldırlar” yorumunda bulunduğu öğrenildi. (MERİÇ TAFOLAR Ankara)