Dünya IŞİD teröre bebeği bile alet etti

IŞİD teröre bebeği bile alet etti

23.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gaziantep’teki korkunç saldırı, terör örgütlerinin giderek artan şekilde eylemlerinde çocukları kullandığını gözler önüne serdi. ABD’li araştırmacı Mia Bloom’a göre, IŞİD bir butona basmayı öğrettiği 4 yaşındaki bir çocuğu ‘bombacı’ olarak kullandı

IŞİD teröre bebeği bile alet etti

Türkiye; cumartesi günü Gaziantep’te bir kına gecesini hedef alan ve 54 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının etkisini üzerinden atamadan, terör saldırısını 12-14 yaşlarında bir canlı bombanın gerçekleştirdiğinin açıklanmasıyla bir şok daha yaşadı. 29 çocuğun ölümüyle sonuçlanan saldırıyı gerçekleştiren canlı bombanın 12-14 yaşlarında olması, son dönemde birçok bölgede terör örgütlerinin savunmasız çocukları giderek artan şekilde sömürdüğüne dair uyarıların ciddiyetle ele alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Dünyanın her yerinde radikal örgütler tarafından beyinleri yıkanarak militanlaştırılan, kimi zaman ailelerinden koparılarak kaçırılan çocuklar, intihar saldırılarında kullanılıyor.

Haberin Devamı

Bir yılda 89 çocuk öldü

IŞİD: Yaşları 16’yı geçmeyen çocukların savaşların ve intihar eylemlerinin odak noktası haline gelmesine, çocukların yetiştirilmesine olanak sağlayan grupların başında IŞİD geliyor. ABD merkezli Terörizmle Savaş Merkezi tarafından yayımlanan bir rapor, Ocak 2015 ile Ocak 2016 tarihleri arasında IŞİD’in “çocuk militanları”nın sayısında “görülmemiş oranda” artış yaşandığını ortaya koydu. Rapora göre, 2015 ve 2016 arasında en az 89 çocuk IŞİD’in terör eylemlerine katıldığı sırada hayatını kaybetti. Bu çocukların yüzde 60’ı 12 ile 16 yaşında, yüzde 6’sı 8-12 yaşında, yüzde 32’si de 16-17 yaşındaydı.

ABD’deki Georgia Devlet Üniversitesi ile birlikte yürütülen araştırmaya göre, 2015-2016 yıllararasında çocukların yüzde 39’unun intihar eylemlerinde, yüzde 33’ünün cephede, yüzde 18’inin de düşman hatlarına yapılan intihar baskınlarında öldü. Araştırmayı yürüten Mia Bloom, IŞİD bünyesinde yaşları 12’yi geçmeyen çocuklara “yetişkin” muamelesi yapıldığını vurguladı. Bloom’un aktardığına göre, IŞİD’in bilinen en küçük “militanı” ise 4 yaşındaydı. IŞİD’in 4 yaşındaki bir çocuğa bir butona basmayı öğrettiğini aktaran Bloom, küçük çocuğun patlattığı bomba sonucu üç kişinin öldüğünü belirtti.

Haberin Devamı

IŞİD’in çocukları militan olarak eğitmek için kurduğu “Halifeliğin Aslan Yavruları” adlı bir oluşumu bulunuyor. Kaçırılan ya da beyinleri yıkanan çocukların, Kuran öğretimi gördüğü, savaş teknikleri öğrendiği ve silah eğitimi aldıkları ifade ediliyor. Videolarla çocuklara nasıl insan öldürecekleri, kafa kesecekleri gösterilirken; bu videoları izlemeyenlerin ise cezalandırıldığı vurgulanıyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) raporlarında, çocukların kaçırılarak militan eğitimlerine katıldığı belirtilirken, Irak’ta 3 milyon 600 binden fazla çocuğun eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlardan uzak kalmasının örgüte katılımı artırdığına vurgu yapılıyor.

Yüzde 75’i kız çocuğu

Boko Haram: Nijerya’da faaliyet gösteren şeriat yanlısı radikal İslamcı silahlı örgüt Boko Haram’ın kanlı eylemlerinin odak noktasını da çocuklar oluşturuyor. UNICEF’e göre, Boko Haram’ın bu yılki intihar eylemlerinin 5’de 1’ini çocuklar gerçekleştirdi. 2009’dan bu yana faaliyet gösteren örgüt, daha az şüphe çektikleri için kız çocuklarını kullanıyor. BM, Boko Haram’ın intihar bombası olarak kullandığı çocukların yüzde 75’inin kız olduğunu belirtiyor. Örgütün köylerden kaçırdığı bu kız çocukların çoğu zaman uyuşturucu etkisinde olduğu veya militanlarla zorla evlendirilerek köleleştirildikleri ve bu eylemleri yapmaya zorlandığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

El Kaide: Küresel çapta faaliyet gösteren radikal İslamcı örgüt El Kaide, çocukların intihar bombacısı olarak eğitilmesi konusunda önemli bir geçmişe sahip. El Kaide’nin Irak lideri Abu Musab al-Zarqawi, ABD’nin Irak işgali sırasında ABD güçleriyle savaşta çocuk intihar bombacılarından sıklıkla faydalanmıştı.

Hamas: Başta Hamas olmak üzere Filistin’deki İslamcı gruplar, çocukları aktif şekilde kullanıyor. ABD ve AB tarafından terör örgütü kabul edilen Hamas’ın silahlı kanadı, okullardan safına kattığı çocukları her yıl yaz kamplarında “eğitiyor”. Çocuklara İsrail karşıtı ideoloji verilirken, silah kullanma ve askeri taktikler öğretiliyor. Hamas, çocuklara “şehit olmaları” misyonunu yüklerken, bu çocuklar 16 yaşından önce intihar eylemcileri olarak kullanılıyor, bazıları örgütten bağımsız olarak militanlaşıyor.

Haberin Devamı

Taliban: Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinde Taliban, yaşları 6 ile 8 arasında değişen çocuklara mayın döşemeyi, saldırı düzenlemeyi, canlı bomba olmayı öğretiyor. Bu kamplardaki çocukların kimi kaçırılırken, kimi ailelerinden satın alınıyor. Bazı çocuklar için bin dolar ödeniyor.

16 bin çocuk savaşıyor

Yemen: Yıllardır iç savaşın sürdüğü Yemen, silahlı sivillerin en yoğun olarak yaşadığı yer olmasının yanı sıra, ergenlik çağına gelmemiş çocukların savaş alanlarında hayatlarını kaybettiği yer olarak da biliniyor. Yemen’de yıllardır süren iç savaşta hükümet yanlısı güçler ve isyancılar, çocuk militanları kullanıyor.

Sudan: BM’ye göre, Sudan’da 16 bin çocuk milisler tarafından savaştırılıyor.

Haberin Devamı

Kerkük’te çocuk canlı bomba

Irak’ın Kerkük kentinde önceki akşam bir Şii camiisi yakınında üzerinde intihar kemeriyle yakalanan çocuğun, IŞİD’in canlı bomba olarak kullandığı çocuk timinden olduğu belirtildi. Olaya ilişkin açıklama yapan Kerkük Polis Müdürü Albay Hattap Ömer, “Tisin semtindeki Resul Azam Camisi’ne saldırı düzenlemek isteyen bir çocuk, üzerindeki bomba yeleğiyle yakalandı” dedi. Canlı bomba yeleği taşıyan çocuğun 15 yaşlarında olduğunu ifade eden Ömer, üzerindeki yeleğin bomba imha uzmanlarınca çıkarıldığını söyledi. Kerkük istihbarat servis yetkilisi Chato Fadhil Humadi AP ajansına yaptığı açıklamada, “Çocuk, sorgu sırasında maskeli adamlar tarafından kaçırıldığını, bu adamların bombaları üzerine yerleştirerek kendisini meydana bıraktıklarını aktardı” dedi. Humadi, çocuğun Musul’da yaşadığını ve bir süre önce IŞİD’in kenti ele geçirmesi nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldığını vurguladı.

Çocuklardan intihar saldırısı

- Nijerya: Kasım 2015’te 15 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı Boko Haram’ın radikalleştirdiği 11 yaşındaki bir kız gerçekleştirdi. 2015’in Ocak ayında da 10 yaşında bir kız çocuğu pazar yerinde kendini havaya uçurarak 19 kişinin ölümüne neden oldu.

- Afganistan: 2012’de başkent Kabil’de NATO konvoyunu hedef alan ve altı kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından 16 yaşından küçük bir Taliban üyesi vardı. NATO raporları, Taliban’ın yaşları 6’yı geçmeyen çocukları canlı bomba olarak
kullandığını ortaya çıkardı.

- Suriye: IŞİD’in özellikle ülkenin kuzeyindeki eylemlerini çocuk militanlar gerçekleştiriyor.

- Irak: Bağdat’ta 25 Mart’ta bir futbol maçını hedef alan ve 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı gerçekleştiren kişi 16 yaşından küçük bir IŞİD militanıydı.