Populer Bilim Işınlama gerçek mi oluyor?

Işınlama gerçek mi oluyor?

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Danimarka'lı bilim adamlarının, bilim dergisi Nature'ın son sayısında çıkan deneylerinde, "kuantum-atom ışınlaması" için uzun vadeli bir araştırmaya imza attığı bildirildi.

Işınlama gerçek mi oluyor

Işınlama gerçek mi oluyor
Aarhus Üniversitesi öğretim üyesi fizikçi Eugene Polzik ve meslektaşları, laboratuvar ortamında, lazer ışığı kullanarak ilk kez "çok miktarda atomun" aradaki mesafeyi aşarak toplu halde taşınmalarını, "ışınlanmalarını" sağladı.

Daha önce ABD‘de Caltech‘de, yani California Institute of Technology yüksek öğretim kurumunda yine lazer kullanılarak birkaç atomun taşınmasının 1998‘de gerçekleştirildiği bildirilmişti.

Avusturya Innsbruck Üniversitesi‘nden fizikçi Ignacio Cirac, Danimarkalı Polzik ve ekibinin deneyenin ileride kuantum iletişim sistemleri, kuantum hesap işlemleri ve sonunda ışınlama yollarını da açabileceğini söyledi. Cirac, "deney kuantum fiziğinin gelişimi için başarıdır" dedi.

Danimarka ekibi, "taşımayı", en ufak enerji birimi kabul edilen kuantumun atomaltı kaynaştırma yöntemiyle elde etti. Atomları taşıma veya ışınlamada kullanılan "Uzaktan atom sarmalaması" kavramı için, yani, iki veya daha fazla atomaltı parçacığın fiziki temas olmadan sarmalanması için büyük fizik alimi Albert Einstein (1979-1955), "bir uzaklıktan hayalet gibi eylem" tanımını kullanmıştı.

Dünya‘nın ve Güneş Sistemi‘nin mensup olduğu Samanyolu gökadasının ortalama çapı 90 bin ışık-yılı (Eliptik gökadamızın dar çapı 60, uzun çapı 110 bin ışık yılı)... Saniyede 300 bin km hızla, yani ışık hızıyla gidilirse 1 ışık-yılı 9.5 trilyon kilometre... En yakın gökada Andromeda 2 milyon ışık-yılı uzaklıkta. "Bu evrende", milyarlarca yıldız içeren yüz milyonlarca gökada (galaksi) var.
İnsan ömrü şartlanmasıyla "solucan deliği" veya "ışınlama" gibi kestirme yollardan uzak diyarlara gitmek düşü bu yüzden kuruluyor.