Latince ismi Urtica diocia’dır. Halk arasında dolayan diken,  gidişken otu olarak da bilinmektedir.

Isırgan otu yabani ot grubunda olup bulunduğu yerde hızlı yayılma göstermektedir.

Elliden fazla türü olan bu yabani bitki ülkemizde hemen her yerde yetişebilmektedir.

Kışın donlarından zarar görse bile bir sonraki sene aynı yerden tekrar çıkabilmektedir.

Isırgan otunun gövdesi tüylü olup kökleri ise rizomlu yapıya sahiptir.

Saksılarda da yetiştirilebilen bu bitkiyi çok sık dikmemek gerekmektedir. Gelişebilmeleri için geniş yüzeyli saksıya  ihtiyaç duymaktadır.

Nemli topraklarda hızlı ve güçlü gelişme göstermektedir.

Yarı gölge yarı güneş veya güneşli mekanlardan hoşlanmaktadır.

İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde  ilaç sektöründe ve kozmetik sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır.

Isırgan otu; birçok hastalığa karşı insanları korumaktadır. (vucut hücrelerini yenileme, bağışıklık sistemini güçlendirme, kan şekerini düşürücü, romatizma ağrılarını azaltma, demir vitamini takviyesi……)

Isırgan otunun yapraklarının üzerinde ince tüyler vardır. Bu tüyler dokunulduğunda ciltte tahrişe neden olur. Kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Bu tahribatı yapan  tüylerin içersindeki kimyasal maddeler(formik asit, histamin, astilkolin….) ‘dir.

Isırgan otu gerek kuru gerek yaş olarak mutfaklarımızda; baharat, çay olarak veya salata,salçalı-yoğurtlu yemeklerde kullanılmaktadır.

Isırgan otu böcek kovucu ve doğal gübre olarak da kullanılmaktadır.

 

Doğanın gücü; sizleri huzurla mutlulukla sarması dileğimle…………….

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI