Denizli İşitme Engelliler İçin "Duyuyorum" Projesi

İşitme Engelliler İçin "Duyuyorum" Projesi

18.01.2018 - 14:24 | Son Güncellenme:

.

İşitme Engelliler İçin Duyuyorum Projesi

DENİZLİ (AA) - Denizli'de, işitme engelli bireylerin toplumla iletişimini kolaylaştırmak için engellilerin ihtiyaçlarına yönelik kısa videolar çekilerek sosyal medyada paylaşılması için proje hazırlandı.

Haberin Devamı

Denizli'de TED Koleji öğrencilerinin Yeşilköy İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu ortaklığıyla yürüttükleri "TED'le Duyuyorum" adlı projenin tanıtımı, kolejin konferans salonunda yapıldı.

Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, toplantıda yaptığı konuşmada, hazırlanan projenin ilçe adına gurur verici olduğunu belirtti.

Engellilerle ilgili çok sayıda çalışma yapıldığının altını çizen Görücü, "Bunun Denizli'den Türkiye'ye yayılacak bir proje olması daha güzel olmuş. İnşallah bu güzel etkinlik devam ettirilir. Bu konuda toplumun her kesiminin duyarlı olması lazım. Çünkü bu insanlar bizim insanlarımız. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Kolejin kurucu müdürü Fatih Canpolat da, 2015'te engelliler günüyle ilgili yaptıkları seminerde birçok öğrencilerinin işaret diline merak saldığını, bunu ileri götürmek istediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Ders dışı zamanlarda yaptıkları sanat, kültür, spor etkinlikleri kapsamında ilgi duyan öğrencilere Türk işaret dilini öğretmeye başladıklarını ifade eden Canpolat, şunları söyledi:

"Öğrencilerimizin kısa sürede çok yol kat ettiğini görünce öğrendikleri bu yeni dili kullanabilecekleri platformlar oluşturmak için neler yapabileceğimizi düşünmeye başladık. İşaret dili eğitmenimizin ve idareci arkadaşlarımızın önerisiyle öğrencilerimizin öğrendikleri dille işitme engelli öğrencilerin ilgi ve ihtiyaç duyabileceği konularda kısa videolar hazırlanması ve bunun bir projeye dönüştürülerek geniş kitlelere yayılması fikri benimsendi.

Bu noktada, ilçemizde faaliyet gösteren Yeşilköy İşitme Engelliler Ortaokulu ile görüşerek toplantılar yaptık ve bu okullardaki öğrenciler için ve onlarla birlikte neler yapabileceğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Böylelikle, Yeşilköy İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulunu da projemize ortak ederek proje ürünü videolarımız tüm Türkiye'deki işitme engelli öğrencilere ulaştırmak için çalışmalarımıza başladık."

Yeşilköy İşitme Engelliler Okulu Müdürü Enver Yumru ise konuşmasında, işitme engellilerle iletişim kurmanın en temel aracının işaret dili olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Proje Yürütme Kurulu Üyesi ve koleji müdür yardımcısı Emel Malanöz de öğrencilerin çok büyük bir özveriyle çalıştıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bir grup öğrencimiz, işitme engelli öğrencilerin neye ihtiyaçları varsa bu eksikleri tespit ediyor, bir grup öğrencimiz metinleri yazıyor, bir grup öğrencimiz bunlar üzerinde çalışarak ulaşmak istediğimiz kesimleri belirliyorlar. Burada önemli olan, işitme engelli bireylerin hayatlarına dokunabiliyorsak ne mutlu bize. Bu öğrencilerin eğitimlerine küçük de olsa bir katkımız olabiliyorsa bu bizim için en büyük mutluluk."

Malanöz, hazırlanan kısa videoların okulun sosyal medya hesaplarından paylaşılacağını ve öğrenciler aracılığıyla işitme engelli öğrencilere ulaştırılacağını kaydetti.