Gündem ‘İslam’da evrim var’ dedi, sansüre uğradı

‘İslam’da evrim var’ dedi, sansüre uğradı

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Canan’ın, ‘Yaradılış Kongresi’ne gönderdiği ‘İslam’da Yaratılışın İlahi Yöntemi Olarak Evrim’ başlıklı bildiri, içeriğe aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi

‘İslam’da evrim var’ dedi, sansüre uğradı

Şanlıurfa Harran Üniversitesi’nde önümüzdeki ay gerçekleştirilecek ‘1. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi’ne gönderilen bildiri özeti, kongrenin içeriğine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi. “İslam’da Yaratılışın İlahi Yöntemi Olarak Evrim” başlıklı bildirinin sahibi Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, “Üniversiteler bilginin özgürce tartışıldığı yerler. Yaşadığım bu duruma tüm Müslümanlar itiraz etmeli” dedi.
‘Değiştirmem istendi’
Son dönemde “Evrim Teorisi”ne yönelik tartışma akademik dünyaya da yansıdı. Prof. Dr. Sinan Canan’ın Harran Üniversitesi’ndeki kongrede sunacağı bildiri, evrimin savunulduğu gerekçesiyle reddedildi. Kongre Başkanları’ndan Harran Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Hasan Akan’ın sansürüne uğradığını dile getiren Prof. Dr. Canan, Milliyet’e şunları söyledi:
“Kongre için sözlü bildiri sunacaktım. Bildiri özetini kongre tertip komitesine yolladıktan sonra kongrenin yaratılışla ilgili olduğu gerekçe gösterilerek, başlık ve içeriği değiştirmem istendi. Prof. Dr. Hasan Akan beni telefonla aradı ve sunum başlığını değiştirmem halinde beni ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.
Ben de kendilerine bunu etik bulmadığımı, yaratılış ve bilimle ilgili bir kongrede bir Müslüman olarak bilimden öğrendiğimi açıkça anlatmak üzere gelmek istediğimi ilettim. Bunun üzerine bildiriyi kabul edemeyeceklerini söylediler. Buradaki temel sorun, İslam ve Kuran adına yapılan bir yaratılış toplantısının, üstelik de bir devlet üniversitesinde, belli bir görüş kalıbına sıkıştırılması ve bu görüşlerin dışında kalan yorumlara ifade hakkı verilmemesi. Bir Müslüman olarak Evrim’in Kuran ile çelişmediğini ortaya koyan tespitleri gündeme getirecektim. İslam adına kongre düzenleyenler tepeden inme sansürcü bir yaklaşımla bildiri özetime karşı çıktılar. Kamu kaynaklarıyla kurulan ve işletilen üniversitelerin belli ideolojilere payanda yapılmaya çalışılması yeni değil. Mesela 28 Şubat dönemlerinde Türkiye bunu acı bir şekilde yaşadı.”

‘Bilimsel, teknik konu’

Birçok akademisyenin evrim gerçeğini ‘evrim teorileri’ ile karıştırdığını dile getiren Prof. Dr. Canan; “Evrim, yerçekimi gibi açık ve net gözlenen bir süreç. Bütün canlılar bir şekilde akrabadır ve tarih boyunca belli bir sırada dünyada gözükür. Mesela Darwin’in evrim teorisi böyle bir teori. Elbette her teorinin yanlışları ve eksikleri olur ancak bu bilimsel ve teknik bir konudur. Özellikle Kuran-ı Kerim’de insanın ve canlıların yaratılışına dair yapılan birçok atıf açık ve net bir biçimde biyolojinin bize sunduğu bilgilerle örtüşüyor. Bu bağlantıları maalesef kökeni İslam toplumlarından kaynaklanmayan bir reddiyecilik ile görmezden gelmeye çalışmak, yüzyıllardır olduğu gibi bugün de bizi tabiatı ve Allah’ın yarattıklarını hakkıyla çalışmaktan alıkoyuyor. Evrim fikrini yok sayarak bilim alanında herhangi bir ilerleme kat etmemiz mümkün değil” diye konuştu.