Gündem İsmet’in mutluluğu sadece 4 ay sürdü

İsmet’in mutluluğu sadece 4 ay sürdü

06.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’daki faciada babasını yitiren akdeniz anemisi hastası 14 yaşındaki İsmet’in mutluluğu kısa sürdü. Bayram öncesinde aileye ulaşan Almanya’daki donörün liste dışı kaldığı haberi Salgın ailesinin bayram sevincini gölgeledi

İsmet’in mutluluğu sadece 4 ay sürdü

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından belki de en sevindirici haber, babasını madende kaybeden Akdeniz anemisi hastası 14 yaşındaki İsmet Salgın’a uygun ilik bulunması olmuştu. Baba İbrahim Salgın (37), oğlu İsmet’in tedavisi için sigortalı olmak amacıyla madende çalışıyordu. İsmet bir yandan ilaçlarla hayata tutunuyor diğer yandan kurtuluş çaresi olan ilik nakli için uygun iliğin bulunmasını bekliyordu.
İsmet’e uygun ilik aradan geçen süreye rağmen bulunamayınca baba İbrahim Salgın, madenci arkadaşlarından donör olmalarını istedi. 149 madenci İsmet’e umut olmak için kan örneği verdi. Ancak yaşanan faciada, baba İbrahim’le birlikte kan örneği veren mesai arkadaşları da hayatlarını kaybetti. Salgın ailesi iki ayrı acı yaşarken Almanya’dan gelen sevindirici haberle hayata yeniden tutunmuştu.

Listeden çıkartıldı
Almanya’dan bulunan iliğin naklini bekleyen İsmet ve ailesine bu kez bayram öncesi kötü haber geldi. Geçtiğimiz hafta hastaneye giden Salgın ailesi, İsmet’e uygun iliğin sahibinin donör listesinden çıkartıldığını öğrendi. Babasını kaybettikten sonra müjdeli haberle hayata adeta yeniden tutunan Salgın ailesinde şimdi hüzün hakim.

‘Donör uygundu’
Daha önce 10’da 10 uyumlu iliğin bulunduğunu belirten Ege Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Kemik İlik Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy, İsmet’in donörüyle ilgili sorun oluştuğunu belirterek “Tam uygun bir donördü. Ancak kendisi liste dışı kaldı. Liste dışı kalmak çeşitli nedenlerle olabiliyor; yaş, donörün vazgeçmesi, kalıcı bir rahatsızlık... Gönüllülük esasına dayanan bir durum söz konusu. Bir yandan yeni ilik arayışları da devam ediyor” dedi. Kansoy, İsmet’in dalağının alınmasıyla ilgili de, “Dalakta bir miktar büyüklük kabul edilebiliyor ancak oldukça büyükse ilerledeki nakil başarısını etkilememesi için dalağın alınmasını tercih ediyoruz. İsmet’te de bu durum geçerliydi. Nakil olmayacak hastalarda da bunu tercih ediyoruz ama İsmet’te nakil olacak umuduyla bu yola başvurduk. İsmet’in hastalığı lösemi gibi değil ancak belli bir yaştan önce naklin yapılması önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Baroni ile konuşmuştu

Tedavisi için madende çalışan babasını yitiren İsmet’e faciadan 1 hafta sonra uygun iliğin bulunması tüm Türkiye’ye buruk bir sevinç yaşatmıştı. Baba Salgın oğlunun tedavisi için kendisi gibi madenci 149 arkadaşına kan örneği verdirip uygun ilik beklerken, müjdeli haber o öldükten sonra Avrupa’dan gelmişti. Milliyet bu haberi 22 Mayıs’ta “Yaşa İsmet” manşetiyle duyurmuştu. Haberin ardından İsmet’in tüm sağlık masraflarını Sağlık Bakanlığı üstlendi. İsmet’in en büyük hayali de Milliyet vasıtasıyla gerçekleşmiş, küçük çocuk hayranı olduğu eski Fenerbahçeli futbolcu Cristian Baroni’yle görüntülü konuşma yapmıştı.

‘Uyuyamaz hale geldim’

Maden faciasında eşini kaybeden Aynur Salgın, 14 yaşındaki oğlu İsmet için uygun ilik bulunduğu haberinden sonra tekrar hayata tutunduklarını ancak geçtiğimiz hafta aldıkları haberle adeta yıkıldıklarını söyledi. Eylül ayında gerçekleşmesi planlanan ilik nakli için henüz bir gelişmenin olmadığını belirten anne Salgın, “Kınık’tan İzmir’e devamlı gidemiyorum. Geçen hafta gittik. İlik gününü öğrenmek istedim. Doktorlar naklin iptal olduğunu söyledi” dedi. İsmet’in vücudundaki demir oranının yüksek olduğunu belirten Salgın “İsmet, 1 ay önce ilaçlarla demir oranını düşürmeye başlamıştı. Nakil olacak diye öncesinde İsmet’in dalağını da aldılar. Bir an önce ameliyat olmasını istiyoruz. Ancak hep bir engel çıkıyor. İliğin bulunduğunu öğrendiğimiz gün maden faciasının olduğu günlerdi. Acaba acımız var diye kandırıldık mı? Umudumuzu kaybetmiyoruz ancak üzüntüden uyuyamaz hale geldim” diye konuştu.