Dünya İspanya Katalanlara karşı sertleşiyor

İspanya Katalanlara karşı sertleşiyor

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanya hükümeti, yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu ve öncesindeki gözaltılar nedeniyle sokakta gerginliklerin arttığı Katalonya’ya takviye güvenlik gücü gönderme kararı aldı.

İspanya Katalanlara  karşı sertleşiyor

İspanya İçişleri Bakanı Juan İgnacio Zoido, hükümetin takviye polis ve jandarma gönderme kararı hakkında Katalonya özerk yönetimi İçişleri Bakanı Joaquim Forn’a bilgi verdi.

Haberin Devamı

Katalonya özerk yönetim hükümeti sözcüsü Jordi Turull, karara “Takviye güvenliğe ihtiyacımız yok ve bunu tüm dünya görüyor. İspanya hükümeti, Katalonya’da yaşananlarla ilgili farklı bir algı yaratmak istiyor. Şimdiye kadar hiçbir kargaşa olmadı. Tüm dünya Katalonya’da halkın karanfillerle gösteri yaptığını görüyor” diyerek tepki gösterdi.

Günlük 12 bin euro

Bu arada İspanya’nın anayasa mahkemesi de, bağımsızlık referandumu için çalışmalar yürüten yerel yöneticilere günlük 12 bin euro’ya kadar ceza verilmesine hükmetti. İspanya’da savcılar, referandumu destekleyen 700’den fazla yerel yönetici hakkında soruşturma başlatmış durumda. Referandum, gerçekleşmesi durumunda yerel yönetimlere bağlı okul ve benzeri binalarda düzenlenecek.

Haberin Devamı

Bununla birlikte İspanyol jandarmasının düzenlediği operasyonlarda gözaltına alınan ve referandumunu organize etmeye çalışmakla suçlanan 14 üst düzey kamu personelinden 8’i serbest bırakıldı. Gözaltına alınanların 11’i Anayasa Mahkemesinin kararına itaatsizlik ile kamu görevini ve parasını kötüye kullanmakla suçlanıyor.