Dünya İsrail'de ezan yasağına tepkiler

İsrail'de ezan yasağına tepkiler

18.11.2016 - 20:18 | Son Güncellenme:

İsrail'in pek çok beldesinde yüzlerce Filistinli "gürültü  kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının  yasaklanmasını öngören yasa tasarısını protesto etti.

İsrailde ezan yasağına tepkiler

İsrail'deki Et-Tıbe, Kefr Kasım, En-Nasıra, Deyr Hanna ve Raht beldelerinde gerçekleştirilen gösterilerde "1400 yıl önce doğan sesi susturamayacaksınız", "Minarelerde ezanlar susmaz", "Ezanın susturulması din hürriyetine saldırıdır" ve "Ezanlar sizin zulmünüzden daha güçlüdür" yazılı pankartlar açıldı.

Haberin Devamı

Öt yandan, Mescid-i Aksa hatibi Şeyh Yusuf Ebu Sinine, Aksa'da verdiği cuma hutbesinde ezan sesinin susturulmaya çalışıldığını belirterek, "Onlar Allah'la, Müslümanlarla, İslam, hak ve adaletle savaşıyorlar. Biz de onlara diyoruz ki sizler, Allah'ın çağrısını duymak istemiyorsunuz."

"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlör kullanılarak ezan okunmasını yasaklayacak tasarının yürürlüğe girmesi için İsrail Meclisi Knesset'te üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak kanunlaşmamıştı.İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da "gürültü yaparak insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.