Ekonomi İsrail’den doğalgaz Filistin’e elektrik

İsrail’den doğalgaz Filistin’e elektrik

14.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mavi Marmara krizi sonrası bakanlık düzeyinde ilk görüşmede İsrail gazının Türkiye’ye taşınması ve Filistin’e elektrik sağlanması masaya yatırıldı

İsrail’den doğalgaz Filistin’e elektrik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile İsrailli mevkidaşı Yuval Steinitz, Mavi Marmara krizinin ardından ilk defa iki ülke arasındaki bakanlık düzeyinde görüşmeyi gerçekleştirdi.

23. Dünya Enerji Kongresi’nde gerçekleşen 1 saat 20 dakikalık görüşmenin ardından Steinitz bir basın toplantısı düzenledi.

Steinitz, Bakan Albayrak ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz ihracı yapacak bir boru hattı kurulması opsiyonunu değerlendirdiklerini belirterek, “Türkiye seçeneği çok önemli. Bu konuyla ilgili iki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdik. Böylelikle, bu opsiyonun mümkün olup olmadığını ve fizibilitesini görüşeceğiz” dedi.

Özel diyalog...

Steinitz, ülkesinin Mısır’a da doğalgaz ihraç etmeyi düşündüğünü belirterek, şöyle konuştu:

“İsrail, şimdiye kadar 900 milyar metreküp doğalgaz keşfetti. Birkaç yıl içinde toplamda 3 trilyon metreküp doğalgaza erişmiş olacağız. Bu doğalgazın Avrupa’ya Türkiye üzerinden aktarılması bir seçenek.”

Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım ve elektrik sağlamaya ilişkin çabalarını da ele aldıklarını aktaran Steinitz, “Türkiye - İsrail ilişkilerinde çok önemli bir nokta oldu ve devamı da gelecek” dedi.

Haberin Devamı

Gazze ve Cenin’e santral kurulacak

Toplantıya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Taraflar, Gazze ve Cenin’de kurulacak elektrik santrallerini içerecek şekilde, Filistinlilere elektrik temin etmenin çeşitli yollarını ele almışlardır” denildi. İsrail’den Türkiye’ye doğalgaz ihracatı fırsatlarının detaylıca görüşüldüğü belirtilen açıklamada Doğu Akdeniz havzasında huzur ve refahı tesis etmede enerji sektörünün rolüne dikkat çekildi.